Đokić: Zločin nad Srbima u Grbavici mora biti kažnjen

GS
Đokić: Zločin nad Srbima u Grbavici mora biti kažnjen

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da današnji pomen u Grbavici kod Brčkog gdje su prije 31 godinu pripadnici takozvane Armije BiH izvršili najmonstruozniji zločin nad 13 srpskih vojnika i civila, predstavlja opomenu da pravda mora da stigne počinioce i organizatore masakra.

Đokić je nakon parastosa u mjesnom groblju u Grbavici kod Brčkog rekao da se ovaj zločin može svrstati u najteže ratne zločine koji su se desili u BiH.

"Ovim svjedočenjem želimo da podsjetimo sve one čija savjest još miruje i koji se nedovoljno bore da pravda mora biti dostižna. Nećemo prestati dolaziti na ovo mjesto. Nećemo prestati obilježavati ovaj dan kao dan velikog stradanja. Neka to bude upozorenje svima da se nikada i nikome ne desi takav zločin", poručio je Đokić.

On je istakao da je Republika Srpska odbranjena uz žrtve 13 grbavičkih mučenika, te da je iz Grbavice u proteklom ratu poginulo 47 boraca Vojske Republike Srpske što je uto vrijeme bila jedna četvrtina stanovnika ove mjesne zajednice.

"Dajući svoje živote osigurali su srpskom narodu slobodu, osigurali su Republiku Srpsku koja živi više od 30 godina", istakao je Đokić.

Pomoćnik ministara rada i boračko-invalidske zaštite Nebojša Vidaković rekao je da ono što je najgore u zločinu koji se desio nad 13 srpskih boraca iz brčanskog naselja Grbavica to što su ih zarobile, mučile, ubile a potom njihova tijela izmasakrirale njihove komšije Muslimani i Hrvati.

Vidaković je istakao da pravda nije stigla zločince i da je Sudu BiH trebalo 28 godina da pokrene postupke koji do danas nisu završeni.

Na mjesnom groblju u brčanskom naselju Grbavica danas je služen parastos za 13 ubijenih civila i vojnika iz tog naselja koje su prije 31 godinu, na današnji dan, pripadnici takozvane Armije BiH zarobili, a potom mučki ubili, i njihova izmasakrirana tijela su kasnije razmijenili.

Nakon parastosa, položeni su vijenci i cvijeće kod spomenika za 43 srpska borca iz ovog i okolnih naselja koja su stradala u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pomenu su prisustvovali predstavnici Srba u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti distrikta, Vlade Republike Srpske, boračkih udruženja iz Brčkog i susjednih oština, udruženja srpskih porodica iz Brčkog proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te rodbina i prijatelji srpskih stradalnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana