Đokić: Zajedno razvijati energetske projekte

SRNA
Đokić: Zajedno razvijati energetske projekte

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će Srpska i Srbija narednih godina raditi na tome da velike potencijale u oblasti energetike stave u funkciju svog razvoja i da je u tom smislu resorni ministar Srbije Dubravka Đedović Handanović predložila mapu puta.

"Riječ je o mapi puta kojom ćemo se kretati kako bi zajedno razvijali energetske projekte koje smo započeli, a jedan od njih je i HE `Buk Bijela`", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci poslije sastanka sa Handanovićevom.

Pošto postoji zajedničko energetsko preduzeće, kaže Đokić, dogovoreno je da se omogući njegov razvoj i na druga energetska područja i aktivnosti koje može da obavlja u svom kapacitetu.

"Dogovorili smo i zajedničke aktivnosti kada je riječ o razmjeni praksi, propisa koji se odnose na realizaciju direktiva EU", rekao je Đokić.

On je dodao da će u narednom periodu biti rađeno i na razvoju projekta gasifikacije Republike Srpske izradom glavnog projekta za izgradnju magistralnog gasovoda od Bijeljine do Novog Grada.

Handanovićeva je navela da je energetika od krucijalnog značaja i za Srpsku i Srbiju, što je prepoznato i na nedavnom Svesrpskom saboru u Beogradu.

"Energetika je važna za razvoj i naše veze u ovoj oblasti moramo da osnažujemo, jačamo, da gradimo zajedničke projekte i da se bolje povezujemo i gasovodima i hidroelektranama. Neophodno je da iskoristimo naše potencijale i kapacitete, da pomažemo jedni drugima, jer jedino tako možemo zajednički prevazići izazove u energetskom sektoru", rekla je ona.

Kada je riječ o projektu "Buk Bijela", Handanovićeva je navela da je plan da se o tom projektu razgovara i sa predstavnicima Crne Gore, te je naglasila da će biti završene sve studije kako bi taj projekat bio nastavljen.

"Nadam se da će kolege u Crnoj Gori pokazati razumijevanje i važno je da komuniciramo, razmjenjujemo informacije i rješavamo otvorena pitanja", rekla je Handanovićeva i dodala da je sa Đokićem razgovarala i o nastavku gasifikacije Srpske i načinima na koji Srbija u tom procesu može da pomogne.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana