Đokić: Zajedničko obilježavanje potvrda nacionalnog i političkog jedinstva

SRNA
Đokić: Zajedničko obilježavanje potvrda nacionalnog i političkog jedinstva

BEOGRAD - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da činjenica da se večeras u Beogradu sa institucijama Srbije obilježava Dan Republike i 32 godina od proglašenja njenog Ustava - govori o nacionalnom i političkom jedinstvu.

Đokić je, pred početak prijema u Domu vojske, rekao da Republika Srpska čvrsto ostaje na poziciji principa na kojim su zasnovani i ona i njen Ustav davne 1992. godine.

On je ukazao da je veoma važno da ovo obilježavanje u organizaciji Predstavništva Republike Srpske ima kontinuitet, te podsjetio da je ovo 10. obilježavanje u prestonici Srbije.

Đokić je podsjetio da se čin proglašavanja Ustava od srpskog naroda u BiH dogodio kada su dva druga naroda u BiH najavila i donijela odluku da će 1. marta 1992. organizovati referendum o nezavisnosti BiH, odnosno o izlasku BiH iz tadašnje Jugoslavije.

"Srpski narod nije imao izbora i njegovi legitimni politički predstavnici, koji su bili izabrani u Skupštini tada BiH, jedino što su mogli da urade je da proglase Republiku Srpsku u BiH i njen najvažniji pravno politički akt - Ustav, na osnovu kojeg će biti organizovana Republika Srpska i srpski narod u BiH", naveo je Đokić.

Đokić je rekao da je odmah nakon toga uslijedila eskalacija odnosa u BiH, koji se više nisu mogli stabilizovati.

"I zato su odgovorna druga dva naroda koji su svojim odlukama jednostrano pogazila princip konstitutivnosti u BiH i nastavila od tog 1. marta 1992. godine pa sve do danas da ugrožavaju princip konstitutivnosti i Republiku Srpsku. Oni su gotovo četiri godine vršili agresiju na prostor na kojem je zasnovana Srpska u BiH i nisu uspjeli da je u svojim agresorskim ambicijama unište i pokore", istakao je Đokić.

U Beogradu će večeras, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, biti održan tradicionalni prijem povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i 32 godine od donošenja njenog Ustava.

Konstituisanje Republike Srpske i donošenje Ustava Srpske 1992. godine u miru jeste najveća pobjeda srpskog naroda devedesetih godina 20 vjeka u BiH, kojom je izvojevana sloboda srpskom narodu i stvoreni pravno-politički uslovi za funkcionisanje Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana