Đokić: Veliki potencijal u obnovljenim izvorima energije

SRNA
Đokić: Veliki potencijal u obnovljenim izvorima energije

Republika Srpska ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije i u tom smislu je ispred nekih drugih zemalja, te je neophodno uložiti napore i stvarati tehničke uslove za njihovo korištenje, rekao je Srni ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić, koji danas u albanskom gradu Tepelena prisustvuje sastanku ministarskog savjeta Energetske zajednice, istakao je da je potrebno raditi na daljem razvoju energetske infrastrukture koja uključuje prenosnu mrežu, a važan njen dio je i gasifikacija i upotreba gasa u budućnosti.

On je napomenuo da Republika Srpska vrlo odgovorno preduzima aktivnosti i sve više prelazi na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

"Naravno, u narednom periodu će biti povećana i potrošnja te energije i to je važan iskorak koji smo napravili", rekao je Đokić.

On je napomenuo da su u toku i druge aktivnosti, te podsjetio na značajne investicije koje su dogovorene u ovoj oblasti.

"Imamo samo u hidroelektranama više od 300 megavata ugovorenih investicija, u oblasti solarne energije 927, a u oblasti vjetra 150. To je veliki korak koji je načinila Srpska i nećemo stati na tome", naglasio je Đokić.

On je rekao da je na današnjem sastanku najvažnija tema dekarbonizacija prostora zemalja koje pripadaju asocijaciji Energetske zajednice, te da su predstavljene realizovane aktivnosti i planovi za naredni period kada je riječ o energetskom tržištu i efikasnom prelasku na obnovljive izvore.

On je konstatovao da je Republika Srpska u blagoj prednosti u odnosu na druge zemlje u pogledu obaveza koje su preuzete kada je riječ o usaglašavanju zakona i drugih akata potrebnih za uspostavljanje jače regionalne saradnje u okviru Energetske zajednice.

"Republika Srpska je i u velikom investicionom ciklusu u pogledu proizvodnje zelene energije i dugoročnog smanjenja proizvodnje električne energije iz uglja. Time ćemo sigurno za nekoliko godina biti u prilici da možemo reći da smo ostvarili planirani cilj", rekao je Đokić.

Đokić u Albaniji boravi na poziv albanskog ministra infrastrukture i energetike Belinde Baluku koja je i potpredsjednik Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana