Đokić: Veći dio planete je na strani Srba

Srna
Đokić: Veći dio planete je na strani Srba

BANjALUKA - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je Srni da je glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN pokazalo da je veći dio planete na strani Srba.

On je istakao da je sramna rezolucija o Srebrenici odbačena od većine država u svijetu, a istovremeno je to i poraz Njemačke politike koja je htjela na taj način da zamaskira užasne zločine koje je počinila nad srpskim, ruskim i brojnim drugim narodima, posebno u periodu Drugog svjetskog rata.

Đokić je istakao da je glasanje u UN istovremeno i velika pobjeda koju su ostvarili Srbija, Republika Srpska i sav srpski narod.

"Utoliko što smo dobili razumijevanje većeg dijela svijeta. Dakle, ne samo država nego po ukupnom obimu stanovništva daleko veći dio planete je na strani Srba, Republike Srpske i Srbije", naveo je Đokić.

On je naveo da je u rezolucija težak udarac koji je planiran prema UN, a na taj način i prema međunarodnom poretku koji, kako je rekao, očito smeta danas velikim silama kao što su Njemačka, Amerika i ostale države koje na ovaj način, kompromitujući Generalnu skupštinu UN, žele da nastave kompromitovati te institucije u međunarodnom pravu.

"Vjerovatno imaju skrivene namjere da u nekom budućem vremenu potpuno redefinišu međunarodne odnose i da legalizuju upotrebu sile i nasilja, kome vrlo često pribjegavaju rješavanjem međunarodnih sporova ili nekih drugih otvorenih međunarodnih pitanja", istakao je Đokić.

On smatra da će usvajanje rezolucije samo pogoršati političke i ukupne odnose u BiH, a neće pomoći.

"To znači da su i dalje na sceni snage koje žele da BiH vuku unazad i koje žele da održe u stanju konflikta tri naroda u BiH. Jer trideset godina poslije rata nam nije trebala takva politička akcija međunarodne zajednice koja najdirektnije udara na stabilnost, na uspostavljeni mir, ali prije svega na stvorenu stabilnost koju smo izgradili u prethodnih 30 godina", naglasio je Đokić.

On je istakao da Republika Srpska treba i dalje da ostane faktor mira i stabilnosti i da čini one napore koje može da učini kao Republika koju je osnovao srpski narod, a koji je u svojoj istoriji uvijek bio na strani pravedne borbe.

"Uspijevao je da bude na strani pobjednika u toj pravednoj borbi. Ponosan sam kao pripadnik srpskog naroda na sve ono što je obilježilo istoriju srpskog naroda u borbi za stvaranje pravednog svijeta, pravednijih odnosa u svijetu. A to što su nekada neki pojedinci u srpskom narodu, činili loša djela, oni su za ta djela odgovarali i uvijek treba da odgovaraju", rekao je Đokić.

On je naveo da isto tako za nedjela prema srpskom narodu i za zločine koji su počinili treba da odgovaraju drugi.

"Očito svijet želi sa ovom rezolucijom, ili one države koje su željele da podrže tu rezoluciju većinski u UN, da devalviraju sav taj istorijski hod srpskog naroda i da ga pokušaju poniziti", rekao je Đokić.

On je naveo da te države nisu uspjele u toj želji, dodajući da je zahvalan ogromnom naporu koji je učinio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić a koji je vodio tešku borbu da pridobije veliki broj država na stranu Srba, Republike Srpske i Srbije.

"Isto tako, ogroman doprinos su dali drugi važni nosioci političkog života Republike Srpske, /srpski član Predsjedništva BiH Željka/ Cvijanović i /predsjednik Republike Srpske Milorad/ Dodik, pa i svi mi koji smo na razne načine djelovali u ovom periodu da spriječimo da Generalna skupština većinom donese tako sramnu rezoluciju", rekao je Đokić.

Generalna skupština UN usvojila je antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana