Đokić: Ustavni sud nije zakonodavac, pokrenuto pitanje redefinisanja odnosa

GS
Đokić: Ustavni sud nije zakonodavac, pokrenuto pitanje redefinisanja odnosa

DOBOJ - Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić izjavio je da krnji Ustavni sud BiH nije i ne može biti zakonodavac i da je zbog posljednjih pokušaja da to bude pokrenuto pitanje redefinisanja međusobnih odnosa unutar BiH.

Đokić je rekao Srni da na postojećim osnovama teško da se može dalje osigurati ona neophodna stabilnost za društvo da se može nastaviti normalno i nesmetano razvijati i funkcionisati.

"Ustavni sud BiH pokušava da bude ustavotvorni organ i zakonodavac, što nije i ne može biti, i iz tog razloga u Republici Srpskoj postoji veliko razočarenje i nezadovoljstvo u BiH", pojasnio je Đokić.

On kaže da nije iznenađen takvim stavom krnjeg Ustavnog suda BiH u kojem nema dvojice srpskih sudija, a sada imaju i jednog Hrvata manje.

Đokić je rekao da u svakoj državi Ustavni sud treba da je vrhunski pravni autoritet koji neće dozvoliti da bude pod bilo čijim ili bilo kojim političkim uticajem ili dejstvom, ali da to, nažalost, nije slučaj i u BiH.

"Ovaj Ustavni sud sa svojom strukturom sudija je pod velikim političkim uticajem, najviše bošnjačkih političkih predstavnika i međunarodne zajednice koja ovdje ima svoje mehanizme djelovanja koji se prenose na Ustavni sud", izjavio je Đokić.

Đokić je naveo da ovo nije prvi put da Ustavni sud donosi nekorektne i nepravične odluke koje samo pogoršavaju ukupne prilike u BiH i koji će dugoročno doprinositi nestabilnosti i pogoršanju odnosa i jačanju ideja da nema povjerenja u institucije BiH.

Prema njegovim riječima, BiH u ovakvim okolnostima i sa takvim institucijama realno nema perspektivu da odgovori realnim potrebama njenih građana.

"Iz tog razloga Republika Srpska već više od dvije decenije upozorava na jedan neprincipijelan odnos, kako međunarodnih institucija, tako sada i Ustavnog suda BiH prema Srpskoj", naveo je Đokić.

Ustavni sud BiH donio odluku u kojoj tvrdi da je pitanje imovine "u isključivoj nadležnosti BiH".

Takođe je donesena odluka o promjeni pravila Ustavnog suda kojim se produžuje mandat sudija dok novoizabrani ne preuzme dužnost.

Takođe, privremeno je obustavio primjenu odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu Srpske na Jahorina javnim nadmetanjem - licitacijom, a donio odluku kojom je omogućeno produženje mandata sudije dok novoizabrani ne preuzme dužnost. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana