Đokić: U najavi nove investicije u RiTE Stanari

Srna
Đokić: U najavi nove investicije u RiTE Stanari

BANjALUKA - Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ Stanari jedan su od najznačajnijih energetskih subjekata u zemlji koji doprinose razvoju i stabilnosti energetskog sistema i opštem privrednom rastu Srpske, istakao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić nakon sastanka sa direktorom ovog privrednog društva Savom Mirkovićem, te najavio nove investicije.

"Ono što je jako važno je da su oni spremni da razvijaju nove projekte u Srpskoj kada se stvore određeni uslovi, uključujući i dodatno zakonsko uređenje za novi podsticaj energetskom razvoju. To je, prije svega, izgradnja solarne elektrane u kompleksu postojeće elektrane, što je od velike važnosti za njih kao sistem, ali i za Republiku Srpsku", istakao je Đokić nakon sastanka kojem je prisustvovao i predsjednik Skupštine opštine Stanari Denis Stevanović.

Direktor RiTE Stanari Savo Mirković ukazao je na činjenicu da je otvoren konkurs za trenutno deficitarna zanimanja, uz postojećih 1.150 radnika, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Trenutno imamo oko dva miliona tona otkrivenog uglja i otvaramo novi površinski kop od oko 600 hektara koji će nas koštati više od 50 miliona evra. On će nam dati ugalj od 2028. godine", rekao je Mirković.

Istakao je da je ova termoelektrana najmlađa, ali i najzdravija termoelektrana u regionu, koja će od iduće godine imati prve kilovate iz solarnih elektrana.

Tokom sastanka su razmatrane ključne teme vezane za tekuće poslovanje, poslovne planove za budući period, razvoj ovog energetskog objekta, kao i energetskog sektora u Republici Srpskoj i regiji.

TE Stanari je prvi veliki energetski objekat koji je izgrađen na ovim prostorima u proteklih dvadeset i više godina. Izgradnju po sistemu "ključ u ruke" realizovala je kineska kompanija "Donfang elektrik korporejšn" /Donfang Electric Corporation/.

Termoelektrana je u komercijalnom radu od 2016. godine, a u projekat izgradnje, proširenje i izgradnje rudnika uloženo je više od 550 miliona evra.

Od početka rada do danas su u budžet uplatili oko 43 miliona KM koncesione naknade, a 95 odsto tih sredstava je pripalo opštini Stanari, koja na godišnjem nivou u svoj budžet primi oko devet miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana