Đokić u Mađarskoj: Posebno važna saradnja u oblasti energetike i industrijskog razvoja

Srna
Đokić u Mađarskoj: Posebno važna saradnja u oblasti energetike i industrijskog razvoja

BUDIMPEŠTA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je na sastancima koje je danas u Budimpešti imao sa mađarskim ministrima potvrđena spremnost da se nastavi uspješna saradnja Mađarske i Srpske, naročito u oblastima energetike i industrijskog razvoja.

Đokić je rekao Srni da je na sastanku sa ministrom tehnologije i industrije Laslom Palkovićem konstatovano da postoji mogućnost širenja saradnje, te locirana područja na kojima bi se ona mogla odvijati.

"To je prije svega ulaganje u nove tehnologije i u oblast energetike.

Mađarska se u tom smislu ubrzano priprema za novi tehnološki razvoj u oblasti energetike, posebno u razvoju proizvodnje i upotrebe hidrogena", precizirao je Đokić.

On je naveo da Mađarska planira da gradi novu nuklearnu centralu, te da istovremeno želi da sarađuje na proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, kao što su vjetar i sunce. "Ministar Palković izrazio je spremnost da u novembru posjeti Srpsku, te da potpišemo sporazum o saradnji između dva ministarstva u dijelu zajedničkih projekata u oblasti energetike.

To će biti nove investicije koje će se odvijati u Srpskoj, ali i u drugom smjeru djelovanje u sektoru energetike, od kojeg će direktnu korist imati Mađarska", najavio je Đokić. On je naveo da je bilo riječi i o pitanjima u vezi sa trgovinom električnom energijom, koja su veoma značajna za obje strane.

Đokić je rekao da je sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske, koju je predvodio državni sekretar za energetsku bezbjednost Peter Starai razgovarano o saradnji dvije zemlje, njenom značaju.

"Naglašeno je koliko je Mađarska orijentisana da dosljedno poštuje Dejtonski mirovni sporazum, dajući značaj međunarodnom pravu, da poštuje autonomiju Srpske u okviru BiH, te želi da trajno razvijaju dobre odnose i sa Srpskom i BiH", istakao je Đokić.

Đokić je naveo da je istaknut značaj saradnje koju su uspostavili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban, te da je ocijenjeno da je to snažna podloga za dalji razvoj kontakata u različitim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana