Đokić: Svako djelovanje biće usmjereno na zaštitu ustavom utvrđenog poretka BiH

Srna
Đokić: Svako djelovanje biće usmjereno na zaštitu ustavom utvrđenog poretka BiH

BANjALUKA - Svako djelovanje predstavnika vlasti Republike Srpske biti usmjereno na zaštitu ustavom utvrđenog poretka BiH, koji proizilazi iz Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa tako i kada je riječ o donošenju izbornog zakona Republike Srpske, rekao je predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić.

-Smatramo da je to najbolji način da se na ovim prostorima obezbijede trajni stabilnost i mir, a ne da BiH živi na principima želja onih koji imaju skrivene namjere koje su štetne po sve ljude u BiH - rekao je Đokić na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon radno-konsultativnog sastanka predsjednika Srpske Milorada Dodika sa predsjednicima koalicionih stranaka i šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Srpske.

On je ponovio da je Srpska spremna da institucionalno djeluje u zaštiti svojih izvornih ovlaštenja i prava, te se nada da će svi razumjeti i podržati ustavno i zakonito djelovanje Srpske.

Napominje da je u proteklim decenijama bilo dosta derogiranja institucija i principa na kojima je zasnovan institucionalni život u BiH.

-Nekada, u najboljoj namjeri smo i sami davali saglasnost na te aktivnosti, ali puno toga je proizvod nametanja od visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH - istakao je Đokić.

Istakao ej da su odluke, i u vrijeme kada su visoki predstavnici bili legalni, izlazile izvan okvira ključnih principa na kojima počivaju Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

-Vidjelo se da je ta praksa veoma pogrešna i da je proizvela uznemiravanja polovine teritorije BiH na kojoj je zasnovana Republika Srpska - rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana