Đokić: Sva pitanja u BiH rješavati dijalogom, u skladu sa Dejtonom

Srna
Đokić: Sva pitanja u BiH rješavati dijalogom, u skladu sa Dejtonom

BANjALUKA - Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić rekao je da se sva aktivnost u BiH u narednom periodu treba odvijati u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH jer se sva pitanja u BiH trebaju rješavati dijalogom, bez uplitanja sa strane.

-Politika Republike Srpske ne bi trebala izlaziti izvan okvira Ustavom i Dejtonskim sporazumom definisanih uloga i nadležnosti. SP će na tome trajno insistirati jer smatramo da je to najvažniji preduslov stabilnosti u BiH - rekao je Đokić novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Glavnog odbora SP-a.

Đokić je rekao da Glavni odbor SP-a osuđuje sve pokušaje da Republiku Srpsku predstave kao destruktivan faktor života oni koji su više puta inicirali različite aktivnosti kojima su željeli onesposobiti Republiku Srpsku i njene institucionalne kapacitete, otrgnuti njene nadležnosti i prenijeti na nivo BiH.

-Republika Srpska i njene institucije su odlučno reagovale i SP podržava rad institucija Srpske u tom pravcu - istakao je Đokić.

On je rekao da Glavni odbor osuđuje namjere koje su postojale u prethodnom vremenu kada je ovdje postojao legalno izabrani visoki predstavnik da kreira društveni i politički život u BiH, kao i nastojanja da se uloga visokog predstavnika pretvara u upravitelja nad BiH.

-Posebno osuđujemo aktivnosti Kristijana Šmita kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika jer je nelegalan i nema mandat Savjeta bezbjednosti UN - istakao je lider SP-a.

Govoreći o pokušajima donošenja izbornog zakona na nivou BiH, Đokić je rekao da se takvim zakonskim rješenjem pokušava još više devalvirati vrijednost Republike Srpske, da joj se oduzmu nadležnosti i izborni proces pretvara u manipulativan set mjera.

-Ukoliko bi neko pokušao da u narednom periodu takav zakon oktroiše, spremni smo da djelujemo tako da Republika Srpska donese svoj izborni zakon i da se na taj način zaštiti integritet Srpske u izbornom procesu - ukazao je Đokić.

On je rekao da je SP spremna da stane u odbranu stava Srpske da se Ustavni sud BiH mora reformisati u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da strane sudije izađu iz tog suda.

-U Ustavnom sudu BiH trenutno nema predstavnika srpskog naroda. To više nije legitiman sud i ne bi trebalo da pristupa donošenju bilo kog akta bez sudija iz Srpske koje bi birao parlament Republike Srpske - pojasnio je Đokić.

On je rekao da Glavni odbor stranke daje punu podršku obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske.

-Žalim što taj dan smeta nekome u BiH. Mi ne sporimo praznike koje su izabrali Hrvati i Bošnjaci u FBiH. Nema razloga da sprečavaju Republiku Srpsku da ima svoj dan, jer postoji ljubav u srpskom narodu prema Republuci Srpskoj i njenom rođendanu - istakao je Đokić.

On je rekao da Glavni odbor SP-a podržava planirane aktivnosti Vlade Republike Srpske u pogledu privrede u 2024. godini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana