Đokić: Srpski narod zahvaljujući Vojsci i Policiji Republike Srpske danas ima državu

GS
Đokić: Srpski narod zahvaljujući Vojsci i Policiji Republike Srpske danas ima državu

BANjALUKA - Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić čestitao je Dan boraca i Prvog srpskog ustanka, uz poruku da se na današnji dan sa posebnim pijetetom odaje počast borcima Vojske Republike Srpske i svima koji su ugradili živote u temelje Republike Srpske.

Đokić je istakao da se ne smije zaboraviti da srpski narod, zahvaljujući, prije svega, hrabrosti i strpljenju pripadnika Vojske i Policije Republike Srpske, danas ima svoju državu na ovom prostoru.

"Treba da se sjećamo, ali i da budemo ponosni i da se duboko poklonimo poginulima. To su 23.752 borca, ali i svi ostali koji su preživjeli ratnu golgotu za otadžbinu", istakao je Đokić u čestitki upućenoj Boračkoj organizaciji i svim borcima Vojske Srpske.

On je svim Srbima čestitao i Dan početka Prvog srpskog ustanka, podignutog 1804. godine u Orašcu, ističući da ovaj datum predstavlja prekretnicu i početak srpske borbe za oslobođenje i rađanje srpske moderne države u 19. vijeku, saopšteno je iz SP-a.

"Srbija danas, kao što je to radila i u 19. vijeku, bije bitku za očuvanje svoje teritorije i suverenosti. Uslovi i način borbe su, svakako, drugačiji. Ono što mi u Republici Srpskoj možemo da uradimo je da državnom rukovodstvu i svim građanima Srbije budemo snažna podrška i oslonac. To je najmanje što možemo da učinimo za naš narod s druge strane Drine. Srećan Dan državnosti, Srbijo", poručio je Đokić.

U Višegradu će danas biti obilježen Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su poginula 23.752 borca, kao i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na kraju rata je imala 210.000 mobilisanih boraca.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana