Đokić: Srpska je spremna za saradnju i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima

SRNA
Đokić: Srpska je spremna za saradnju i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima

BEOGRAD- Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je da Srpska vodi politiku saradnje, mira i dobrosusjedstva, te da je spremna da sa susjednim državama rješava sva otvorena pitanja u oblasti energetike.

Đokić je ukazao da je na prostoru BiH, a posebno Republike Srpske, ograničena podrška iz svijeta kada je riječ o finansiranju nekih energetskih projekata i naglasio da je nepotreban odnos usporavanja zbog, kako kaže, političkih utisaka.

"Mi smo svih prethodnih decenija bili posvećeni politici saradnje, mira i dobrosusjedstva tako da nema nijednog razloga da bi Republika Srpska trebala da bude tretirana drugačije nego neki drugi u regionu", rekao je Đokić novinarima u Beogradu, gdje učestvuje na regionalnoj konferenciji "Beogradski energetski forum", koji je okupio oko 500 učesnika iz 30 zemalja.

On je istakao da u Srpskoj postoji čvrsta volja da se riješe otvorena pitanja sa državama u regionu, kao što je pitanje Bilećkog jezera i naknade za potopljeno zemljište sa Crnom Gorom.

"Želimo unaprijediti interkonekcije prema Crnoj Gori i Srbiji, kako bi svi investitori koji će izgraditi energetske objekte imali mogućnost nesmetanog toka energije. Uvjeren sam da ćemo na taj način znatno poboljšati efikasnost u radu svih objekata i osigurati normalno, bezbjedno, stabilno snabdijevanje svih naših kupaca", rekao je Đokić.

On je kao posebno važno istakao saradnju sa Mađarskom, izrazivši zadovoljstvo što ovom forumu prisustvuje i mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

"Mađarska je pokazala visok stepen razumijevanja prema Republici Srpskoj. Želimo da odgovorimo adekvatnom saradnjom sa mađarskim kompanijama i već imamo određene projekte sa njima", rekao je Đokić.

On je naglasio da je želja Srpske da ima još mnogo energetiskih zajedničkih projekata sa Srbijom, Crnom Gorom, Mađarskom i naravno i sa ostalim državama.

"Jedna od država sa kojom imamo saradnju je Kina i radićemo sa njima na razvoju energetskih projekata, ali moram reći da postoji zainteresovanost za saradnju i drugih država. Republika Srpska ima značajan energetski potencijal i želimo maksimalno iskoristiti te pogodnosti", rekao je Đokić.

On očekuje da se na nivou BiH, što je zakonska obaveza, potvrdi gasna interkonekcija prema Srbiji, čime će biti prekinut zastoj ovog projekta, ističući da se istovremeno radi na razvoju gasne mreže unutar same Republike Srpske.

Đokić je naveo da Republika Srpska ima povoljne hidrometeorolške prilike i da izvozom energije ostvaruje značajne prihode, ali da je i domaća potrošnja sve veća usljed rastuće industrijalizacije.

"Mi ćemo svojim politikama omogućiti bezbjednu proizvodnju, snabdijevanje i dalje doprinositi regionalnom razvoju sektora energetike", rekao je Đokić.

On je naveo da Srpska trenutno ima aktivne brojne investicije, a da su zaključeni ugovori za izgradnju mnogih energetskih objekata.

"Naš je plan da do 2030. godine imamo izgrađeno i na mreži pušteno 1.200 megavata. U prethodnom periodu smo uradili mnogo na pripremi za takve objekte i ja sam radostan činjenicom da se danas odvijaju aktivnosti na nekoliko lokaliteta u Srpskoj. Gradi se hidroelektrana `Dabar`, mali sistem hidroelektrana na rijeci Bistrici, hidroelektrana `Volujak`, solarna elektrana Bileća, hidroelektrana `Buk Bijela`", rekao je Đokić.

On je izrazio nadu da će zajedničkim naporima tri ministra pronaći rješenja koja će otkloniti zastoj na realizaciji projekta "Buk Bijela", te da je uvjeren da su svi opredijeljeni za što jaču regionalnu saradnju na području energetike i rudarstva.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je energetska zajednica prošle godine označila Srbiju kao lidera u energetici, prije svega, zbog pokretanja reformi u energetskom sektoru, ali i procesa dekarbonizacije.

Ona je ocijenila da je u protekle dvije godine urađeno više nego u prethodnih 10, istakavši da će postignuti rezultati biti predstavljeni i nadležnom odboru Skupštine Srbije.

Govoreći o planovima za naredni period, Handanović je rekla da će, između ostalog, biti završen projekat odsumporavanja na TENT-u B i da će Srbija time postići da 90 odsto proizvedene energije iz termoelektrana bude po evropskim standardima.

Handanovićeva je navela da će se i dalje raditi na reformama u energetskom sektoru i obezbjeđivanju energetske bezbjednosti zemlje, te najavila da će danas zajedno sa premijerom Milošem Vučevićem obići gasno skladište u Banatskom Dvoru gdje će se razgovarati o proširenju tog projekta.

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović izjavio je da je energetska efikasnost velika šansa i Crne Gore i regiona.

On je rekao da to nije jednostavno i da košta, ali je dugoročno jako isplativo.

Mujović je rekao da Crna Gora ima veliku prednost u odnosu na druge jer ima podvodni kabal sa Italijom koji funkcioniše već četiri godine i donosi 20 miliona evra i da sada ide u drugu fazu izgradnje.           

           

           

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana