Đokić: Rusija i Srpska se bore za poštovanje međunarodnog prava

GS
Đokić: Rusija i Srpska se bore za poštovanje međunarodnog prava

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je ponosan na priznanje koje mu je večeras dodjeljeno u Beogradu za zasluge u jačanju prijateljstva i saradnje Srpske i Rusije, jer, kako je naveo, dolazi iz Ruske Federacije koja se bori za pravedniji svijet i poštovanje međunarodnog prava, kao što to čini Srpska unutar BiH.

Đokić je nakon prijema u Ruskom domu povodom ruskog državnog praznika - Dana narodnog jedinstva, rekao da je ponosan što je neko prepoznao njegov lični rad, a prije svega aktivnosti koje provode Republika Srpska i njena Vlada.

On je istakao da Republika Srpska i Ruska Federacija imaju jako razvijenu i sadržajnu saradnju, da Srpska nastoji da ona bude još bolja i svestranija, te da je uvjeren da će takva i biti.

"To još jednom potvrđuje duboke vezu između srpskog i ruskog naroda i našu opredijeljenost da budemo uz Rusiju u svakoj situaciji u kojoj se ta zemlja nađe, kao što je Rusija bila sa nama u našim teškim situacijama", rekao je Đokić novinarima.

On je naglasio da ruski državni praznik - Dan narodnog jedinstva doživljava kao praznik oko koga se okupljaju svi koji vjeruju u Rusiju, koji teže jedinstvu sa njom u svemu u čemu se to jedinstvo može potvrditi.

"Republika Srpska veoma cijeni pravednu borbu ruske države i naroda i predsjednika Vladimira Putina. Svjesni smo koliko Rusija danas ulaže napora da stvara pravedan svijet, da se bori za pravdu i pravedniji međunarodne i društvene odnose na planeti", rekao je Đokić.

On je ukazao da samo velike države mogu da preuzmu na sebe tako veliku odgovornost da se bore za pravedni svijet.

"I Republika Srpska teži uspostavljanju pravednih odnosa u BiH i zato mi izuzetno cijenimo napore koje čini Rusija, koja predvodi veći dio svijeta u toj pravednoj borbi koju mi podržavamo", rekao je Đokić.

On je ukazao da Rusija za tu pravednu borbu ima puno osnova, prava i obaveza.

"Rusija je sila pobjednica Drugog svjetskog rata i zajedno sa svojim saveznicima je stvorila međunarodni poredak i ima obavezu da ga štiti. Oni koji napuštaju međunarodni poredak vjerovatno u ovom času nisu svjesni posljedica svojih politika, a Rusija je ta koja štiti pravo i pravdu", zaključio je Đokić.

Ministar Đokić dobitnik je Počasnog znaka za zasluge u jačanju prijateljstva, saradnje i međusobnog razumijevanja između Republike Srpske i Rusije.

Osim Đokića, dobitnici Počasnog znaka iz Republike Srpske su i ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić, vanredni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić, dekan Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci Predrag Ćeranić i profesor Univerziteta u Banjaluci Oleg Soldat.

Među dobitnicima priznanja je i srpski advokat Goran Petronijević.

Rusi obilježavaju Dan narodnog jedinstva 4. novembra. Iako je zvaničan status ovom prazniku dat 2005. godine, ovaj datum ima duboke istorijske korijene.

Car Aleksej Mihajlovič je 22. oktobar 1649. godine (4. novembar po Gregorijanskom kalendaru) proglasio za državni praznik – Dan ikone Bogorodice Kazanske u znak sjećanja na oslobođenje Rusije i njene prijestonice od stranih osvajača 1612. godine.

Dan narodnog jedinstva danas simbolizuje ideju nacionalne sloge i jedinstva. Povodom ovog praznika u ruskim centrima za nauku i kulturu širom svijeta se tradicionalno održavaju susreti ruskih sunarodnika, izložbe, projekcije filmova, festivali narodne kulture i ostali prigodni programi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana