Đokić potpisao sporazum o saradnji u obnovljivoj energiji sa kineskim kompanijama

GS
Đokić potpisao sporazum o saradnji u obnovljivoj energiji sa kineskim kompanijama

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, u ime Vlade Republike Srpske, potpisao je danas u Banjaluci Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije sa kineskim kompanijama Zhongbo Group i China Power.

Kineske kompanije su potpisivanjem sporazuma izrazile interes za istraživanje potencijala vjetra i sunca na pogodnim lokacijama u Republici Srpskoj i za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta.
 
Prvi projekat koji je predložen u okviru strateške saradnje je izgradnja vjetroelektrane čija će konačna instalisana snaga biti utvrđena nakon dodatnih analiza i izrade studije ekonomske opravdanosti.
 
Vlada Republike Srpske je predmetnim sporazumom izrazila spremnost da, u skladu sa važećim propisima Republike Srpske, pruži podršku investitoru u realizaciji namjera predviđenih ovim dokumentom.
 
Zhongbo Group ima višedecenijsko iskustvo u izgradnji postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, proizvodnji građevinskih dijelova, izgradnji puteva i brzih pruga, izgradnji skladišta u lukama i carinama, kao i međunarodnoj trgovini, a China Power je njihova kompanija koja je osnovana za potrebe realizacije projekata van granica Kine. 

Do sada su po sistemu „ključ u ruke“ izgradile oko 10 gigavata solarnih postrojenja ukupne vrijednosti oko 3,3 milijarde evra.
 
Izrazili su spremnost za saradnju sa domaćim kompanijama i u drugim oblastima privrede.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Kini Siniša Berjan, čijim posredstvom je i organizovana posjeta kineske delegacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana