Đokić: Potezi Ustavnog suda BiH - crvena linija preko koje Srpska ne prelazi

Srna
Đokić: Potezi Ustavnog suda BiH - crvena linija preko koje Srpska ne prelazi

SARAJEVO- Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da je Ustavni sud BiH odlukom da izmijeni pravila o potrebnom kvorumu za održavanje plenarne sjednice potvrdio da je instrument u nečijim rukama i naglasio da je to crvena linija preko koje Srpska ne može preći.

Đokić je istakao da su to otuđeni centri moći, čije djelovanje postoji u BiH najmanje 30 godina i koje proizvodi destruktivan uticaj na društvo. "Mi smo pretprošle sedmice pokrenuli vrlo značajan proces razvijanja jedne značajne komunikacije, saradnje, pa smo o držali zajedničke sjednice Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH.

Razmotrili smo sva važna životna pitanja", rekao je Đokić. On je naveo da je očigledno da dogovri u BiH nekome smetaju, te da se zato nameću aktivnosti poput posljednje odluke Ustavnog suda BiH.

"Ukoliko odluka Ustavnog suda BiH ne bude poništena do petka u 12.00 časova, mi ćemo naredne sedmice imati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske i nastaviti sa najavljenim aktivnostima. Od njih se neće odstupiti!", poručio je Đokić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je juče da Ustavni sud BiH do petka, 23. juna, ukine svoju odluku o izmjeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije.

Dodik je, nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske i liderima partija, rekao da će zatražiti savjetodavno mišljenje Ustavnog suda Srpske o nastaloj situaciji i položaju Srpske i svojim savjetodavnim pravnim mišljenjem preporučiti pravno ponašanje.

Ustavni sud BiH saopštio je u ponedjeljak, 19. juna, da je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana