Đokić: Postignut sporazumm RiTE „Ugljevik“ će bezbjedno da radi

SRNA
Đokić: Postignut sporazumm RiTE „Ugljevik“ će bezbjedno da radi

UGLjEVIK - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da rad Rudnika i termoelektrane /RiTE/ "Ugljevik" nije ugrožen, niti može biti, kao i da će Vlada raditi na tome da stvori uslove da ovo preduzeće nesmetano radi do kraja svog životnog vijeka.

Đokić je rekao da je danas na sastanku u RiTE "Ugljevik" postignut sporazum prema kojem će Vlada Srpske sa najvećom pažnjom razmatrati zahtjeve Štrajkačkog odbora, kao i uprava ovog i Matičnog preduzeća.

"Najvažniji dio tog sporazuma jeste da razumijemo zahtjeve Sindikata RiTE, odnosno Štrajkačkog odbora, a važna je i činjenica koja stoji u sporazumu da će Vlada Srpske sa najvećom pažnjom razmatrati zahtjeve Štrajkačkog odbora, kao i uprava ovog i Matičnog preduzeća. Vlada će, zajedno sa svima, raditi na tome da stvori uslove RiTe `Ugljevik` nesmetano radi do kraja svog životnog vijeka", naglasio je Đokić.

On je dodao da je to najveći faktor sigurnosti za zaposlene u RiTe "Ugljevik", a sva ostala pitanja, o kojima je danas razgovarano i koja su interesovala Sindikat, takođe će biti pažljivo razmatrana, analizirana i imaće svoj odgovor.

Na sastanku u Ugljeviku učestvovali su predstavnici Uprave RiTE "Ugljevik", predstavnici Sindikalne organizacije, kao i matičnog preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske", te ugljevičke opštine i Skupštine opštine.

Đokić je naglasio da rad RiTe "Ugljevik" nije ugrožen i ne može ni biti.

"Imamo nesmetane površine na kojima će se vršiti eksploatacija uglja za rad ove elektrane, najmanje 20 miliona tona u ovom trenutku, možemo govoriti da imamo rezerve koje su dostupne, a na kojima će se vršiti ekploaatacija. Ravijaćemo se i u drugom dijelu rudarskog basena, gdje se stvore uslovi za razvoj i proizvodnju uglja", rekao je Đokić novinarima.

On je naveo da potpuno razumije sindikalnu aktivnost i sindikalnu borbu, uvijek usmjerenu ka zaštiti prava radnika i da je danas reagovao poštujući tu činjenicu.

Đokić je naveo da je svojevremeno predložio i Vladi Republike Srpske i da je danas održan sastanak u ovom formatu.

"Naravno da je postojala i još postoji zabrinutost kod radnike i zaposlenih u RiTE `Ugljevik` u vezi sa pitanjem kakva je budućnost i perspektiva daljeg rada i razvoja RiTe, što smo sa najvećom mogućom pažnjom objasnili danas na sastanku, kao i onom koji je prethodio u Banjaluci. Sporazum smo postigli, svi mi učesnici ovog sastanka, koji su relevantni da po ovom pitanju mogu dalje djelovati", rekao je Đokić.

On je dodao da je sporazum kratak, ali vrlo jasan.

"Uvjeren sam da smo današnjim sastankom postigli kvalitetno razumijevanje svih zainteresovanih za ovu temu, svih koji su se okupili na ovom sastanku. Zahvaljujem na razumijevanju, a za mene je ovo vrlo značajan rezultat našeg zajedničkog rada i dijaloga", rekao je Đokić.

On je zahvalio svima i Upravi preduzeća za njene napore u posljednjih godinu i po, ističući da je to jedini ispravan put za rad i buduće vrijeme.

"Uspostavili smo danas i povjerenje sa Sindikatom i očekujem da ćemo nastavti tako da radimo", dodao je Đokić.

Direktor RiTe "Ugljevik" Diko Cvijetinović rekao je da sporazum koji su danas potpisali svima ostavlja dovoljno vremena da se mogu naći rješenja za sve probleme koje je iznio Štrajkački odbor.

"Vjerujem da ćemo, uz podršku Vlade Srpske i ministra Đokića, te `Elektroprivrede`, naći adekvatna rješenja", rekao je Cvijetinović i dodao da je ubijeđen da će uz njihovu podršku uspješno biti nastavljen rad na razvoju RiTE.

Predsjednik Sindikata RiTE "Ugljevik" Boban Benović rekao je da su na današnjem sastanku naišli na razumijevanje za svoje zahtjeve, te da će u narednih oko 60 dana imati adekvatne odgovore.

"Sindikalni odbor danas je jednoglasno reagovao, shvativši svu problematiku vezanu za dalje djelovanje, a imali smo i razumijevanje i strpljenje, što očekujem i od naših radnika koji su današnju aktivnost podržali u velikom broju, a i te kako su zabrinuti za svoju i egzistenciju svojih pododica", rekao je Benović.

On je naveo da su dobijena obećanja i od resornog ministarstva i Uprave Matičnog preduzeća da će sve ići u dobrom smjeru, te da će se iznaći rješenja u vezi sa štrajkačkim zahtjevima.

"Što se štrajka tiče, odluka o štrajku ostaje na snazi do realizacije naših zahtjeva", rekao je Benović.

Odgovarajući na pitanje novinara, Benović je rekao da u ponedjeljak, 18. marta, neće biti najavljenog početka štrajka jer će najprije članstvo upoznati o današnjim dogovorima, a potom će, u narednih 60 dana, u zavisnosti od dogovora sa članstvom, stupiti u štrajk dok zahtjevi u potpunosti ne budu ispunjeni.

Članovi sindikalne organizacije RiTE "Ugljevik" 20. februara održali su pred upravnom zgradom preduzeća štrajk upozorenja kako bi ukazali na problem u vezi sa koncesijom i obezbjeđivanjem neophodne količine uglja.

Početkom marta Sindikalna organizacija Rudnika i Termoelektrane RiTE "Ugljevik" donijela je odluku o stupanju u štrajk od 18. marta do ispunjenja njihovih zahtjeva. /kraj/zs/ab/foto/fono

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana