Đokić: Podržaćemo dokument o mirnom razlazu

SRNA
Đokić: Podržaćemo dokument o mirnom razlazu

BANjALUKA - Lider Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da će podržati dokument o mirnom razlazu u BiH kojim se žele unaprijediti odnosi na ovom prostoru.

Đokić je istakao da je najvažniji duh tog dokumetzna koji će biti ponuđen i Narodnoj skupštini i Vladi, kao i Federaciji BiH.

"Nosi u sebi želju da imamo stabilan i miran život na ovim prostorima i da otklonimo svaku dilemu i sumnju da li može biti sukoba već da vidimo kako možemo da unaprijedimo život", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da nije učestvovao u izradi dokumenta, već da je imenovana posebna radna grupa, kao i da ima povjerenje šta je o tom pitanju uradio predsjednik Republike.

"Podržaćemo tu aktivnost. Ideja da se o tome razgovara sa drugim entitetom u BiH nastala je kao produkt brojih nesporazuma od kako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Đokić.

On je ukazao da se konstatno s jedne strane suočavamo sa namjerom da se Dejtonski sporazum posmatra kao privremeni model organizacije BiH i da se u jednom vremenu odbaci.

"To je bila tendencije politike koja je dolazila iz Sarajevu koja i danas traje", kaže Đokić.

On je napomenuo da je Republika Srpska imala kašnjenje u opredjeljenju da dosljedno primjenjuje Dejtonski sporazum, da je to bio period poslije rata, do 1998. godine, jer su tada smatrali da je to bila izdaja Srpske, ali od tada do danas se dosljedno sprovodi.

"Želimo da i drugi entitet to zna i da jasan odgovor o tom pitanju. Ideja razdruživanja nije ideja da se neki materijal pocijepa i baci nego da se otvori dijalog koji će unaprijediti odnose ako je to moguće, ako nije da definiše odnose na nekim novim principima", zaključio je Đokić. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana