Đokić: O`Brajenov pristup jedan u nizu bahatih postupaka

SRNA
Đokić: O`Brajenov pristup jedan u nizu bahatih postupaka

BANjALUKA - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je Srni da je očigledno da je pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O`Brajen došao u BiH sa namjerom da podrži i ohrabri političke snage koje žele da održe kolonijalni status nad BiH i njenu političku okupaciju od vodećih država Zapada.

"Namjera je da se takvo stanje održi što duže da bi ono mogli da nastave da eksperimentišu sa BiH, što očito rade dugi niz godina radi svojih političkih interesa", rekao je Đokić.

On je ocijenio da dolazak O`Brajena u BiH i pristup koji je pokazao treba shvatiti kao jedan u nizu bahatih postupaka koje će sprovoditi američka administracija u BiH kritikujući svakog ko ima drugačije mišljenje od nje i sprečavajući svakog da ispuni ono što nije u skladu sa američkim mišljenjem.

Đokić je ukazao da njihov politički interes očito nije ono što je izraz demokratske volje građana koji žive u BiH, te da se ne može politika BiH voditi, ni usmjeravati u pravcu interesa jednog naroda - bošnjačkog.

On je naglasio da je u BiH potreban konsenzus i dijalog, te da je očito da O`Brajenu i drugima smeta kada se vodi dijalog i kada se postiže konsenzus o teškim pitanjima, kao što je dogovor iz Laktaša.

"Moramo biti svjesni da je ovo udar na Republiku Srpsku u nastojanju da ona odstupi od svoje politike zaštite izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih vrijednosti koje su sadržane u njemu", rekao je Đokić.

On je istakao da je njihova namjera da ovladaju prostorom Republike Srpske, kao što su ovladali i Federacijom BiH, u kojoj dominira samo jedan narod.

"Velika je šteta da O`Brajen koji je jedan od učesnika u sklapanju Dejtonskog mirovnog sporazuma na takav način tumači Dejton uzimajući iz njega samo one dijelove koji odgovaraju njemu, a zanemarujući one koji su sasvim drugačiji od svega što je pomenuo", rekao je Đokić.

On je naglasio da nije tačno da ovdje neko sprovodi secesionističku politiku kako to tvrdi O`Brajen.

"Cilj politike Republike Srpske nije secesija po svaku cijenu i to nije zadati cilj. Namjera nam je da uspostavimo potpunu ravnopravnost, da zaštitimo svoj nivo dostignute slobode i prava koje nam je omogućio izvorni Dejtonski sporazum", rekao je Đokić.

Ako O` Brajen već govori o tome da Amerika ne podržava bilo kakvu promjenu granica na Balkanu, kaže Đokić, onda je pitanje za njega kako tumači promjenu granica u Srbiji i otimanje Kosova iz nadležnosti Srbije?.

"O`Brajen govori o tome da mi možda možemo propustiti nekakav voz koji nam se najavljuje da dolazi u neku stanicu u BiH. Pa dobro, ako propustimo taj, čekaćemo neki drugi. U svakom slučaju, mi ne smijemo odstupiti od ključnih principa na kojima je zasnovan život u BiH, a to je ravnopravnost dva entiteta, potpuna ravnopravnost sva tri naroda i poštovanje demokratske volje predstavnika koje biraju narodi u BiH", rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana