Đokić o arbitražnom sporu Elektrogospodarstva Slovenije i RiTE Ugljevik

Srna
Đokić o arbitražnom sporu Elektrogospodarstva Slovenije i RiTE Ugljevik

BANJALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je “Elektrogospodarstvo Slovenije razvoj in inženjering” d.o.o. Maribor (EGS) pokrenulo dva arbitražna postupka, po istom činjeničnom i pravnom osnovu, na ime obeštećenja zbog kršenja samoupravnih sporazuma o udruživanju rada i sredstava Fonda za kreditiranje bržeg razvoja privredno nedovoljno razvijenih republika i autonomnih pokrajina radi zajedničke izgradnje i korištenja Termoelektrane Ugljevik.

Đokić je rekao da je riječ o dva sporazuma, i to Samoupravnom sporazumu od 22. decembra 1981. godine za prvi blok termoelektrane, instalisane snage 300 megavata, sa odgovarajućim kapacitetom ugljenokopa, te Samoupravni sporazum od 25. avgusta 1989. godine za drugi blok termoelektrane, instalisane snage 300 megavata, sa odgovarajućim kapacitetom rudnika uglja.

“EGS je navedene postupke pokrenuo na osnovu Ugovora o energetskoj povelji i Sporazuma o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija, koji je potpisan između BiH i Republike Slovenije 2001. godine, a ratifikovan 2002. godine. Prethodno je po navedenoj pravnoj stvari vođen postupak pred domaćim sudovima, i to pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini, a potom Višim privrednim sudom u Banjaluci i Vrhovnim sudom Republike Srpske, koji je pravosnažno okončan odlukom o apsolutnoj nenadležnosti suda u Bijeljini, te utvrđivanjem nadležnosti Arbitražnog vijeća u Beogradu”, naglasio je Đokić.

On je istakao da su u toku 2014. godine zvanično pokrenuta dva arbitražna postupka, jedan protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova - ICSID u Vašingtonu, na iznos tužbenog zahtjeva od 770.000.000 evra, a drugi, ad hok postupak, pred Arbitražnim vijećem u Beogradu, protiv Zavisnog preduzeća “Rudnik i termoelektrana Ugljevik” a.d. Ugljevik, na vrijednost tužbenog zahtjeva od 695.175.000 evra.

“Arbitražno vijeće u Beogradu je 13. jula 2020. godine donijelo međuodluku kojom je, kao neosnovan, odbijen najveći dio tužbenog zahtjeva tužioca (oko 90 odsto). Odbijen je u dijelu koji se odnosi na zahtjev za povrat uloženih finansijskih sredstava i zahtjev za naknadu na ime korištenja uloženih sredstava, a prihvaćen u dijelu koji se odnosi na naknadu štete za neisporučenu jednu trećinu električne energije iz termoelektrane, s tim što će iznos štete biti određen konačnom odlukom. Takođe, utvrđena je i obaveza isporuke jedne trećine proizvedene električne energije na pragu Termoelektrane Ugljevik, sve do kraja njenog rada, po cijenama koje će strane međusobno usaglasiti”, naglasio je Đokić.

Navedena odluka je, dodao je on, dostavljena Arbitražnom vijeću ICSID-a u Vašingtonu, koje je 30. oktobra 2020. godine suspendovalo predmetni postupak do okončanja arbitražnog postupka koji se vodi pred Arbitražnim vijećem u Beogradu.

“Arbitražno vijeće u Beogradu je 3. jula 2023. godine donijelo konačnu Odluku o naknadi štete za neisporučenu jednu trećinu električne energije iz termoelektrane, u iznosu od 67.000.000 evra, koja će naknadno biti uvećana za zakonsku zateznu kamatu. Istom odlukom odbijen je preostali tužbeni zahtjev”, rekao je Đokić.

U ovom arbitražnom postupku, dodao je on, RiTE Ugljevik je uspio da dokaže neosnovanost dvije od tri tačke iz tužbenog zahtjeva /povrat uloženih finansijskih sredstava i naknada za korištenje uloženih sredstava/, te da zahtjev za naknadu štete po osnovu neisporučene jedne trećine električne energije svede na značajno manji iznos za oko 90 odsto, tj. da od traženih 695.175.000 evra bude obavezan na iznos od 67.000.000 evra.

“Preduzeće će, u cilju izvršenja ove odluke, pristupiti pregovorima sa EGS-om i Holdingom slovenačkih elektrana, radi definisanja daljih aktivnosti, za koje će svaka strana u postupku dati odgovarajuće saglasnosti i mišljenja putem svojih organa. Strane u postupku će, bez odlaganja, obavijestiti Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova - ICSID u Vašingtonu o statusu izvršenja odluke”, rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana