Đokić: Nema zahtjeva za eksploataciju litijuma u Srpskoj

Srna
Đokić: Nema zahtjeva za eksploataciju litijuma u Srpskoj

BANjALUKA- Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da Ministarstvu nisu dostavljeni inicijative ili zahtjevi za eksploataciju litijuma u Srpskoj.

-Zbog pokušaja otvaranja lažnih tema bez realnog osnova, a u vezi sa temom litijuma koja je aktuelna ne samo kod nas, moram da ponovim da ne postoji nikakva inicijativa ili zahtjev za eksploataciju litijuma u Republici Srpskoj -, ponovio je Đokić.

Prema njegovim riječima, ekološka istraživanja na području Lopara su završena i za eksploataciju niko nije podnio zahtjev.

-Na tom lokalitetu se ne sprovode nikakve aktivnosti tog tipa i takva opcija se u ovom času ne razmatra. Lažnom i izmišljenom pričom da se sprovode aktivnosti pripreme za eksploataciju litijuma u Srpskoj, gradonačelnik Bijeljine (Ljubiša Petrović) i načelnik Lopara (Rado Savić) dovode u zabludu stanovništvo i građane - poručio je Đokić.

Đokić od Petrovića i Savića traži da odmah prestanu sa manipulacijama i djelovanjem na toj osnovi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

On je naglasio da je jako bitno i potrebno shvatiti ogromnu razliku između istraživanja i eksploatacije.

-Istraživački projekti su neophodni i korisni i kao naučna disciplina veoma afirmativni, ali ne moraju nužno da znače i da će doći do eksploatacije na određenoj lokaciji - dodao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana