Đokić, Klokić: Srpska veoma aktivna u procesu dekarbonizacije

Srna
Foto: Fejsbuk

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da je Srpska veoma aktivna u procesu dekarbonizacije, te da je "Balkan solar samit" prilika da se razmijene iskustva u toj oblasti.

Đokić je naveo da je krajnji cilj da se proces dekarbonizacije okonča do 2050. godine, dodajući da će na samitu, koji je danas otvoren u Banjaluci, biti razmijenjena iskustva stručnjaka, budućih investitora i donosioca zakonodavnih rješenja.

"Veoma smo aktivni u tom procesu, donesena su potrebna zakonska rješenja, a radili smo mnogo i operativno na promociji zelene energije i posebno na izgradnji novih postrojenja koja rade na principu korištenja zelenih izvora energije", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izrazio je zadovoljstvo što je Banjaluka domaćin ove značajne konferencije, te istakao da su obnovljivi izvori energije aktuelna tema.

"Dajemo podršku ovom samitu jer on sve više poprima, ne samo regionalni, nego i međunarodni karakter i okuplja stručnjake iz cijelog svijeta. Pratimo proces dekarbonizacije i preuzimanje direktiva EU s ciljem ispunjavanja prioriteta iz zelenog plana za zapadni Balkan", rekao je Klokić.

On se nada da će učesnici ovogodišnjeg samita, razmjenom iskustava i znanja, doći do rješenja koja će omogućiti realizaciju novih projekata.

Predstavnik Organizacionog odbora Samita Ervin Leko rekao je da je tema ovogodišnjeg Samita, koji je okupio više od 470 učesnika, obnovljivi izvori energije, sa akcentom na sunce.

"BiH se potpisivanjem Sofijske deklaracije obavezala da do 2050. godine, kao i sve druge zemlje na nivou Evrope, bude neutralna po pitanju ugljendioksida, to jest da 100 odsto budu obnovljivi izvori energije", naveo je Leko.

 

On je dodao da je na tom putu potrebno da bude aktivno cijelo društvo.

"Za razliku od prošle, ove godine smo doveli i stručnjake iz realnog sektora iz susjednih i zemalja regiona, koji već imaju realizovane projekte u ovoj oblasti", rekao je Leko.

U Banjaluci je danas otvoren dvodnevni "Balkan solar samit" posvećen promociji zelene energije i zaštiti životne sredine, a kome prisustvuje 50 eminentnih stručnjaka i oko 500 učesnika iz svijeta.

Samit je prilika za kompanije da predstave proizvode i usluge potencijalnim investitorima iz različitih sektora, oblikujući čistu i pametnu energetsku budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana