Đokić, Jurin: Privrednici iz Srpske pozvani na saradnju sa Sverdlovskom oblasti

GS
Sastanak Petra Đokića sa delegacijom Sverdlovske oblasti
Đokić, Jurin: Privrednici iz Srpske pozvani na saradnju sa Sverdlovskom oblasti

BANjALUKA - Privrednici iz Republike Srpske, prije svega one koji se bave transportom i drvnom industrijom, pozvani su da otvore svoja predstavništva u ovom dijelu Rusije, rekli su danas predstavnici ruske Sverdlovske oblasti na sastanku sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem.

"Sverdlovska oblast je jedna od najrazvijenijih privrednih oblasti Ruske Federacije sa kvalitetnom privrednom strukturom u kojoj sam prepoznao mnogo elemenata u kojima je moguće povezivanje naših i ruskih privrednih društava", rekao je Đokić nakon sastanka sa delegacijom Sverdlovske oblasti, koju je predvodio ministar međunarodnih i spoljnoekonomskih veza Sverdlovske oblasti Vjačeslav Jurjevič Jurin.

Đokić je naglasio da će saradnja sa Sverdlovskom oblasti biti uspostavljena u oblasti nauke i tehnologije, privrede, trgovine, turizma, obrazovanja, kulture i sporta i uvjeren je da će saradnja u narednom periodu biti veoma intenzivn

Gosti iz Rusije su rekli da je njihova oblast jedna od vodećih industrijskih, naučnih, tehnoloških i kulturnih centara Ruske Federacije u kojoj se ostvaruje bogat trgovinsko-ekonomski promet.

Njihov dolazak je dogovoren prilikom njegove nedavne posjete Đokića Sverdlovskoj oblasti, a uz saglasnost Vlade Republike Srpske.

"Predstavnici Ruske Federacije iskazuju visok nivo poštovanja prema Srpskoj i njenim institucijama i na tome smo im zahvalni. Ova posjeta je i produkt saradnje koju Srpska ima sa Rusijom na visokom političkom nivou i odnosa predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Srpske Milorada Dodika", istakao je Đokić i podjetio da Srpska već ima sporazume o saradnji sa ruskom oblastima Nižnjeg Novgoroda i Sankt Peterburga.

On je naglasio da je srpski narod iskreni prijatelj ruskom i da razumije potrebe Rusije za vojnom intervencijom u zaštiti svojih međunarodnih interesa, ali i da sačuva svijet od obnove fašističkih ideja, odnosno da se poštuju međunarodni odnosi zasnovani na povelji UN.

Sverdlovska oblast sarađuje sa više od 150 zemalja i u njoj radi radi više od 13.000 privrednih subjekata, rekao je ministar međunarodnih i spoljnoekonomskih veza ove oblasti Vjačeslav Jurjevič Jurin.

 

"Uspješno radimo sa laserskim, nano i tehnologijama atomske medicine. Razvijamo kompetencije u širokoj sferi nauke. Vodeći smo u pet ekonomskih sfera - metalurgija, elektrotehnika, mašinska, IT i medicina. Aktivno se razvija i avio-industrija, kao i faramaceutska proizvodnja, transport i šumarstvo", naveo je Jurin.

On je predložio da u Jekaterinburu, uz podršku Vlade Sverdlovske oblasti, bude održan sajam na kojem će biti predstavljene kompanije iz Republike Srpske, te dodao da su kompanije iz ove ruske oblasti veoma zainteresovane za saradnju.

"Republika Srpska je naš blizak prijatelj i još jednom smo dokazali da naš dolazak stvara nove kontakte i prijateljstva. Zainteresovani smo za saradnju sa Srpskom i oduševljeni smo Republikom Srpskom kojoj želimo prosperitet", poručio je Jurin.

Delegacija Sverdlovske oblasti će tokom višednevne posjete Republici Srpskoj imati sastanke i sa predstavnicima još nekih ministarstava, institucija i lokalnih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana