Đokić: Izetbegović širi opasne, nepromišljene i štetne izjave

GS
Đokić: Izetbegović širi opasne, nepromišljene i štetne izjave

BANjALUKA - Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić izjavio je danas da su izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o prebrojavanju Bošnjaka u BiH nepromišljene i vrlo opasne, te da ne vode političkoj stabilizaciji BiH.

-Najoštrije osuđujem ovakav vid komuniciranja i retorike Bakira Izetbegovića, koji još jednom potpiruje međuetničke netrpeljivosti i vodi BiH ka daljoj političkoj krizi. Znamo mi dobro kakva vrsta prebrojavanja su njemu u glavi i šta je cilj. Cilj je takođe i prebrojati i nadbrojati Srbe i HrvatE, kako bi on i njegova partija učinili od BiH građansku državu u kojoj bi Bošnjaci bili najbrojniji narod i samim tim modelirali i kreirali procese i politike. Takvu BiH, kakvu je vidi Izetbegović i političko Sarajevo, nijedan drugi narod u BiH ne želi - rekao je Đokić.

Dodao je osvrćući se na aktuelna dešavanja i proteste u Sarajevu, da se još jednom pokazalo da je OHR izvor i generator krize u BiH.

-Do sada smo imali situaciju da je većina odluka visokih predstavnika izazivala negodovanje i oštre reakcije naroda u BiH. Žao mi je samo što su predstavnici bošnjačkog naroda zatvarali oči i likovali, kada su odluke visokih predstavnika bile usmjerene protiv srpskog naroda, a to je bilo u velikoj većini slučajeva. Smatram da je vrijeme uloge OHR-a u BiH prošlo i prevaziđeno, kao i da narodi ovdje trebaju sami odlučiti kako će živjeti, te da takvu odluku trebaju donijeti u miru i interesu svih - poručio je Đokić.

Izetbegović je na skupu u organizaciji Opštinskog odbora SDA Hadžići govorio o snazi i vojnoj snazi, te temama najgorih scenarija i rekao da postoje odgovori.

- Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo i koliko ima mladih ljudi i koliko imamo instruktora na dronovima i tako dalje. Dalje neću, ali evo samo da znate - istakao je Izetbegović, a zatim nastavio govoriti o drugim temama poput snage dijaspore i njihovom potencijalu na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana