Đokić i Lorkovski o kontinuiranoj saradnji u energetskom sektoru

GS
Đokić i Lorkovski o kontinuiranoj saradnji u energetskom sektoru

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski razgovarali su danas u Banjaluci o kontinuiranoj podršci i saradnji u energetskom sektoru Bosne i Hercegovine.

Diskusije su se fokusirale na obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici koje Republika Srpska implementira unutar svoje nadležnosti.

Ministar Đokić je istakao da su sve ključne institucije u Republici Srpskoj potpuno posvećene ostvarivanju utvrđenih ciljeva i da razumeju zahteve evropskih politika i obaveze koje proizilaze iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, izrazio je spremnost Sekretarijata da podrži Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka prenošenju zakonodavstva EU u domaće zakone i ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz Ugovora o Energetskoj zajednici, uz proces interne koordinacije.

Istaknuta je uloga Sekretarijata Energetske zajednice u prekograničnoj grupi za prekogranicni dijalog za HE Buk Bijela.

Ministar Đokić je ponovio posvećenost Republike Srpske sprovođenju nove procene uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat.

Učesnici su takođe razgovarali o predstojećem neformalnom sastanku Ministarskog savjeta Energetske zajednice, koji će se održati sutra u Banjaluci pod predsedavanjem Bosne i Hercegovine u Energetskoj zajednici.

Obe strane su se saglasile da nastave blisku saradnju i angažman u podršci Bosne i Hercegovine na njenom putu ka integraciji u evropsko energetsko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana