Đokić: Gasifikacija Jahorine dokaz realizacije strategije razvoja energetike

SRNA
Đokić: Gasifikacija Jahorine dokaz realizacije strategije razvoja energetike

JAHORINA- Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas, nakon obilaska gasifikovane trase na Jahorini, da je za Republiku Srpsku od velikog značaja to što Strategija razvoja energetike doživljava konkretnu realizaciju.

Đokić je rekao novinarima da je usaglašeno da će 5. oktobra u rad biti pušten gasovod Pale-Jahorina i da će gas dobiti ovaj dio Srpske.

"Vidimo ozbiljan pristup projektu i poslu kojem smo posvetili vrijeme u prethodnih godinu dana operativno, a ranije smo radili na razradi ove ideje i njenoj realizaciji", istakao je Đokić.

On je rekao da je u firmi "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo, kada je došlo do kadrovskih promjena, započet novi ciklus razvoja ovog preduzeća i zahvalio direktoru Nedeljku Eleku za njegovu posvećenost i viziju da unaprijedi poslovanje ovog preduzeća.

Đokić je naglasio da je ovo drugi važan projekat koji ovo preduzeće realizuje u kratkom periodu - prvi je bio rekonstrukcija Toplane u Istočnom Sarajevu koja kao energent sada koristi gas, a drugi je izgradnja ovog gasovoda i sekundarne mreže.

On je podsjetio da će ukupna mreža biti dužine 27 kilometara, i to 11 kilometara gasovod, a 16 kilometara sekundarna mreža na području gdje se nalaze potrošači koji će koristiti gas u narednom periodu.

"Za Republiku Srpsku je od velike važnosti da pokazujemo da ono što je strategija razvoja energetike Srpske doživljava konkretnu relizaciju. Ovo je jedan od projekata, a sada ćemo nastaviti razvijati magistralni gasovod od ulaza u Semberiju, od Bijeljine do Novog Grada", rekao je Đokić.

On je naveo da će biti nastavljena realizacija ovog projekta od Šekovića do Vlasenice i izgrađen gasovod, čime će biti stvoreni preduslovi da se veliki broj opština u Srpskoj uključi u ovaj projekat i da sekundarnom mrežom postane područje koje će koristiti gas kao energent budućnosti.

Đokić je zahvalio menadžmentu preduzeća "Sarajevo-gas", Eleku, opštini Pale i načelniku Bošku Jugoviću koji su dali snažnu podršku ovom projektu i doprinjeli da sve aktivnosti budu maksimalno ubrzane, da se dobiju saglasnosti i dozvole na nivou Republike i loklane zajednice.

"Ta sinergija nas je dovela do toga da imamo vrlo uspješan energetski projekat u gasnom sektoru koji je realizovan u rekordnom roku", istakao je Đokić.

On je zahvalio izvođaču radova na predanosti da na ovako zahtjevnom i nepristupačnom terenu u tako kratkom periodu realizuje ovakav projekat.

Đokić je naveo da će ovo biti odličan primjer da se ohrabre i drugi gradovi i opštine u Republici Srpskoj da odmah krenu u planiranje gasne infrastrukture, a Srpska, Vlada i resorno ministarstvo će uraditi važan dio posla bez kojeg, praktično, ne bi bilo ništa moguće uraditi.

"Sinergijom koja je manifestovana na ovom projektu pokazujemo kako se odgovornim odnosom može doći do konkretnih i veoma dobrih rezultata koji će biti na korist građanima Republike Srpske", poručio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana