Djelimično prihvaćene mjere zabrane osumnjičenima za zločine u Jošanici

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Sud BiH djelimično je prihvatio mjere zabrane za petoricu osumnjičenih za zločine počinjene u selu Jošanica kod Foče 1992. godine, kada je ubijeno 56 Srba, pretežno civila, među kojima je bilo žena i djece, rečeno je Srni u Sudu BiH.

Mjere zabrane, koje se odnose na zabranu sastajanja sa određenim osobama, određene su Rašidu Sobi, Zakiru Jamaku, Ademu Fehriću, Ševki Glušcu i Murizu Hadžiahmetoviću, naveli su iz Suda BiH.

Ova lica su osumnjičena da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na Jošanicu i u činjenju zločina.

Mjera zabrane će, kako je precizirano, trajati dok za to postoji potreba, a kontrola opravdanosti izrečenih mjera zabrane vršiće se svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o mjerama.

Rješenje kojim je djelimično prihvaćen prijedlog Sud BiH je donio 27. decembra prošle godine, nakon ročišta u predmetu "N.N. i drugi". Prijedlog je upućen 23. decembra.

"U preostalom dijelu, prijedlog Tužilaštva BiH od 23. decembra odbija se kao neosnovan", naveli su iz Suda BiH.

Iz Suda BiH su naveli da se žalba na ovo rješenje može izjaviti Krivičnom vanraspravnom vijeću ovog suda u roku od tri dana od dana prijema pisanog otpravka rješenja.

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić je 28. decembra prošle godine podnio prijavu disciplinskom tužiocu protiv tužioca Vladimira Simovića u predmetu protiv petorice osumnjičenih za zločine u selu Jošanica kod Foče 1992. godine.

Kajganić je 29. decembra uputio prijavu Kancelariji disciplinskog tužioca koja se odnosi na postupanje Simovića, jer kao postupajući tužilac nije donio tužilačke odluke u predmetu nakon devet godina, od kada je zadužio navedeni predmet.

Tužilac Vladimir Simović je prvobitno, bez ikakvih mjera zabrane, pustio na slobodu osumnjičene u predmetu koji se odnosi na srpsko stradanje u Jošanici, a zatim je za njih predložio mjere zabrane.

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, pripadnici takozvano Armije BiH su rano ujutro ušli iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Ubijeno je 56 mještana, mnogi od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela. Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte, popaljene su ne samo kuće već i pomoćni objekti. Osim nejači ubijana je i stoka, a gdje su stigli, zločinci su posjekli čak i stabla voćaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana