Djeca u Srpskoj ne trebaju ostati uskraćena za istinu

ATV
Djeca u Srpskoj ne trebaju ostati uskraćena za istinu

BANjALUKA - Naša djeca treba da uče i učiće srpsku istoriju. Radovan Karadžić i Ratko Mladić su naši heroji, poruka je građana Srpske nakon odluke krnjeg Ustavnog suda da privremeno obustavi primjenu dijela Pravilnika Republike Srpske o nastavnom planu i programu i priloga za Istoriju koji se odnosi na Odbrambeno-otadžbinski rat.

Jasno je, kažu građani, da im smetamo, ali ono što je dio nas mra se znati i reći.

"To je prvo i osnovno što trebaju djeca da uče, jer oni su heroji, naši heroji, to je normalno", "Dio istorije uvijek se mora reći i djecu upoznati sa tim a ako jednoj strani ne smeta da se u Federaciji uči o nekim njihovim herojima, vođama ne bi trebalo ni u Republici Srpskoj da smeta", "Ako oni smatraju da je njihova istorija ispravna neka uče svoju istoriju, mi znamo šta je naša, učimo i to je to. Mi smetamo u bilo kom pogledu dok oni svoj cilj neki ne ostvare", kažu građani, a prenosi ATV.

Cilj je jasan. Političko Sarajevo i zapadne ambasade grčevito se bore da buduća pokoljenja budu uskraćena za istinu o stravičnim srpskim stradanjima. Koliko je sud protiv Srba, najbolji dokaz je samo obrazloženje kojem tobože žele zaštiti ljudska prava, pa ista ta prava uskraćuju srpskoj  djeci jer im žele nametnuti laž.

"Pitamo ih da li su se bavili nastavnim planom i programom u Federaciji? Da li djeca u Federaciji uče ono što bi trebali da znaju, a trebali bi da znaju da je u Podrinju ubijeno 3.267. Srba, pitamo ih da li djeca u Federaciji uče o stravičnim zločinima nad Srbima koje su počinile muslimani pod vođstvom Nasera Orića", kaže Branimir Kojić, predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Donošenjem privremene mjere sud je već prejudicirao svoju konačnu odluku. Tu istu odluku dobio je bez Srba, čije su stolice mjesecima prazne. Istorija na koju su se okomili nikoga ne dira, a ličnosti koje se u njoj pominju stajali su na čelu srpskog naroda u odbrani ognjišta.

"Zabranjivanje da djeca uče opstanak srpskog naroda i nastanak Republike Srpske je u stvari pokušaj mijenjanja svijesti srpskog naroda. Mi imamo tu toliko anomalija, u okviru svih tih procesnih anomalija,  Ustavnom sudu se ostavlja prostor, tj. oni sami sebi daju prostor i da donose odluke kada su u pitanju pravilnici koji nisu na snazi ili bilo koja druga akta, jednostavno to nije Ustavni sud", kaže Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

A kada se već tako nazivaju bar bi trebali da znaju da je obrazovni sistem Republike Srpske automan i da su sve nadležnosti koje se tiču obrazovanja upravo na nivou samih entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana