Dizdarević: Uskoro istražni radovi u BiH u vezi sa Trgovskom gorom

Srna
Dizdarević: Uskoro istražni radovi u BiH u vezi sa Trgovskom gorom

NOVI GRAD- Predsjedavajući Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru Emir Dizdarević rekao je danas Srni da će uskoro početi istražni radovi u BiH u svrhu dobijanja podataka koji će biti upoređeni sa onima iz Hrvatske.

Dizdarević je rekao da je na jučerašnjem sastanku u Banjaluci razgovarano o terenskim aktivnostima koje će početi uskoro.

On je objasnio da, u skladu sa ESPO konvencijom, Hrvatska posredstvom diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Ženevi prosljeđuje notifikaciju, odnosno informaciju o pokretanju postupka za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Prema njegovim riječima, iz diplomatsko-konzularnog predstavništva informacija se prosljeđuje Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara, a potom u resorna ministarstva Republike Srpske i Federacije BiH.

Dizdarević kaže da za sada nema zvaničnu informaciju o notifikaciji.

-Ekspertski tim će pregledati dokumentaciju i dati svoje mišljenje - rekao je on.

U decembru u Novom Gradu, na sastanku Koordinacionog tijela za Trgovsku goru sa predstavnicima nadležnih entitetskih ministarstva Republike, dogovoreno je da će istraživačke radove o potencijalnoj štetnosti odlagališta radioaktivnog otpada u Republici Srpskoj sprovesti institucije Srpske, što će Srpska i finansirati, a u Federaciji BiH federalne institucije.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana