Zapadne sile i Sarajevo guraju Srpsku iz BiH

Veljko Zeljković
Foto: G.S.

BANjALUKA - Republiku Srpsku od FBiH razdružuju zapadne sile time što je praktično istjeruju iz okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada joj sistematski, jednu po jednu, gase funkcije garantovane Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Istakao je ovo bivši diplomata Vladislav Jovanović komentarišući odluku Vlade Republike Srpske o formiranju radne grupe koja će imati zadatak da sačini prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske i FBiH, a koji bi do kraja juna trebalo da bude sačinjen i upućen na adresu drugog entiteta. 

Prema riječima Jovanovića, takvim postupanjem zapadnih sila prema ovom sporazumu, kao međunarodnom ugovoru, “osiromašuju se entiteti” u BiH u smislu njihove suštine postojanja. On je ukazao da je glavni razlog za donošenje Dejtona zaustavljanje rata i relaksiranje odnosa između naroda i dva entiteta na način da je svakome obezbijeđena puna, široka autonomija u samostalnom životu i poslovanju u okviru zajedničke unije, ako bi se tako mogla nazvati BiH po Dejtonskom sporazumu.

Kako kaže, sve se radi kako bi se to promijenilo, jer je politički cilj zapadnih sila da se homogenizuje BiH i napravi centralizovana zemlja u kojoj će jedan narod dominirati. Napomenuo je da su to stvari koje su nespojive sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i neprihvatljive za Republiku Srpsku i njen narod, koji je prihvatio Dejtonski sporazum jer mu je obezbjeđivao životni prostor i komoditet u okviru zajedničke BiH. 

- Kad to počne da se ugrožava, i to na sistematski način, onda se javlja otpor i sumnja da se iza toga krije neka druga zla namera, a to je da se Republika Srpska u suštini prevede u jednu administrativnu provinciju koja će biti bez političkog života i relativne samostalnosti koju joj garantuje mirovni sporazum - poručio je Jovanović dodajući da se Šmit ponaša kao sudija koji svira u pištaljku i određuje penale, što je, kako navodi, ponašanje koje nije poželjno.

Ukazuje i da je uloga visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH odavno izgubila smisao postojanja, poručujući da ne može polukolonijalni odnos prema BiH da traje 30 godina i da nema naznaka kraja. 

- To je prevaziđena koncepcija postojanja i regulisanja života u suverenoj evropskoj zemlji, koja ne zaslužuje takav maloletnički tretman zapadnih sila i takozvanih visokih predstavnika - rekao je Jovanović.

Savjetnik predsjednika Srpske Marko Romić kaže da predloženo mirno razdruživanje nije secesija i jednostrani akt, već predstavlja odgovor na odsustvo unutrašnjeg konsenzusa za zajednički život. 

- To predstavlja nastavak mirnog života Srpske i FBiH koje definitivno više ne mogu zajedno. Srpska neće biti remetilački faktor ostacima dejtonske BiH. Ukoliko smatraju da mogu i treba da žive bez nas, mi ćemo im to i omogućiti - istakao je Romić.

Kako je dodao, Srpska je prvi put od devedesetih godina ugrožena na najflagrantniji i najdirektniji način, pojašnjavajući da tu prije svega misli na nedavna dešavanja u Generalnoj skupštini UN, gdje su protivnici Srpske doživjeli poraz, kao i na pokušaje oduzimanja nadležnosti Republici Srpskoj.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić očekuje da će i Bošnjaci konačno shvatiti da je bolje da dođe do mirnog razlaza u BiH nego da se na silu održava duboko politički, geografski, ekonomski i bezbjednosno podijeljena zemlja. 

- Kako živjeti sa nekim ko ima bolesnu ambiciju da nas ponizi, uništi ili potlači, nametne kmetovski status, omalovažavajući našu tradiciju, okrivljujući, spletkareći i koristeći se raznim nezakonitim sredstvima da obezvrijedi sve što je srpsko - zapitao se Kojić.

Najbolje rješenje

Prema riječima predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimira Kojića, Ivo Andrić je davno opisao Bosnu kao zemlju mržnje, a što se i danas potvrđuje. 

- Ako se civilizovano raziđemo, onda niko nikome neće smetati i mržnja će splasnuti. Ekonomska saradnja i borba za izgradnju boljeg života može biti motiv za pozitivnu razvojnu utakmicu među budućim nacionalnim zajednicama, odnosno novonastalim državama na prostoru sadašnje BiH koja ovakva nikome ne odgovara - poručio je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana