Dileme nema: Sponzori rezolucije spremaju reviziju Dejtona

Veljko Zeljković
Dileme nema: Sponzori rezolucije spremaju reviziju Dejtona

BANjALUKA - Sponzori rezolucije o Srebrenici, odbijanjem da u konačni tekst ovog dokumenta uvrste i drugi crnogorski amandman, a koji govori o nepovredivosti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u svim njegovim odredbama, još jednom su otkrili koje su im stvarne namjere, odnosno motivi i ciljevi, a to je stvaranje unitarne BiH.

Ukazuju na ovo sagovornici “Glasa Srpske” komentarišući novu političku igru idejnih tvoraca i autora ovog dokumenta, da prihvate prvi, ali ne i drugi crnogorski amandan. Konačnim tekstom rezolucije u načelu je prihvaćen prvi amandman, ali ne i drugi koji je u potpunosti izmijenjen. Prvi govori o tome da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini. Drugi, koji je govorio o nepovredivosti Dejtonskog sporazuma, odbačen je, odnosno izmijenjen u potpunosti rečenicom u kojoj se “poziva na jedinstvo u različitosti u BiH”. Prema riječima politikologa Filipa Matića, i to što su naknadno  objavili pojedini federalni mediji, kako je na ovaj način izbjegnut scenario u kom bi Ujedinjene nacije potvrdile vječnost, odnosno nepromjenljivost Dejtonskog sporazuma, otkriva prljavu političku igru ove družine. Kako kaže, rezolucija o Srebrenici je samo jedan od šrafova u mašineriji zapadnog svijeta koja uz pomoć bošnjačkih političkih elita želi da napravi unitarnu BiH.

- I to što su odbili, odnosno promijenili ovaj drugi amandman, mnogo govori o tim njihovim planovima i namjerama. To je jedna, da tako kažem, namazana, ali i providna politika zagovornika usvajanja ovog dokumenta. Pokazali su da žele ukinuti Dejtonski sporazum ili ga revidirati tako što će iz ustavnog uređenja biti eliminisana Republika Srpska u sadašnjem obliku. Pričom kako ova rezolucija ne znači kolektivnu, već samo individualnu odgovornost želi se zamagliti ta opasna i podmukla igra. O tim planovima najbolje svjedoče i poruke pojedinih bošnjačkih lobista, među kojima je i nekadašnji savjetnik Alije Izetbegovića i profesor sa Harvarda Frensis Bojl koji je nedavno poručio kako ovu rezoluciju treba iskoristiti za ukidanje Republike Srpske - kaže Matić.

Smatra da je sve ovo veliki alarm za sve Srbe, kako u Republici Srpskoj, tako i Srbiji, jer se radi o direktnoj objavi političkog rata protiv srpskog naroda, u kom bi se po Srpskoj udaralo iz svih raspoloživih, dozvoljenih i nedozvoljenih artiljerijskih oruđa. 

Prema riječima pravnika Ognjena Tadića, kako je i zbog čega odbijeno da u konačnu verziju ove rezolucije bude uvršćen i drugi amandman, odgovor na to pitanje treba da pruži Vlada Crne Gore, jer nakon te činjenice njoj bi valjda trebalo da bude jasno kakvu rezoluciju je pokušala da popravi i za šta će glasati.

- Što se nas iz Srpske tiče, neka pišu šta god hoće, jer svega i svačega smo se do sada nagledali kada su u pitanju stranci i političko Sarajevo, ali je ponižavajuće za organizaciju Ujedinjenih nacija da trpi takve zloupotrebe i teror pojedinih sila. Ako uz sve ratove i krize koji u svijetu traju u ovom vijeku UN i dalje moraju da ćute o tim zločinima i da tobož nemaju drugog posla do toga da ponovo osuđuju ono što je učinjeno u prošlom vijeku i do sada više puta osuđeno, onda neka se raspuste, jer je očito da nisu dostojne Povelje UN zbog čijeg poštovanja su osnovane -poručio je Tadić.

Preporuke Bijeloj kući

“Vilson” centar iz SAD je još u novembru 2020. uradio preporuke za Bijelu kuću šta bi ona trebalo da uradi u slučaju BiH. Autori ove studije su istakli da je neophodno izvršiti promjene Dejtonskog sporazuma koje bi vodile centralizaciji BiH. Da bi to i bilo ostvareno, sugerisano je da se visokim predstavnicima omogući veće korišćenje bonskih ovlašćenja, ali i pojačaju snage EUFOR-a. Među potpisnicima ovog dokumenta bili su Danijel Server, poznati bošnjački lobista, ali i Danijel Hamilton, koji je jednom prilikom bio među počasnim gostima bošnjačkog skupa u Beču. Interesantno, tada su u prvim redovima sjedili i bivši visoki predstavnici Volfang Petrič i Valentin Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana