Dijaspora jednoglasno uz državno rukovodstvo i srpski narod na Kosovu i Metohiji

Tanjug
Dijaspora jednoglasno uz državno rukovodstvo i srpski narod na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Predstavnici relevantnih udruženja i organizacija koje okupljaju Srbe u regionu, Evropi i širom svijeta usvojili su danas, kao učesnici dvodnevne manifestacije „Jedinstvo i snaga - Srbija“, zaključke i smjernice za dalje jačanje veza matične države i sunarodnika u rasijanju.

Manifestacija je u Narodnoj skupštini, a u organizaciji Kabineta ministra zaduženog za odnose sa dijasporom Đorđa Milićevića, okupila 250 udruženja i organizacija od Republike Srpske do Konga.  

Milićević je istakao da je ponosan što su učesnici poslali poruku da bez obzira gdje živjeli i radili i koji pasoš nosili, njihova država jeste Srbija.  

„A ja vam obećavam - vaša država će uvijek biti uz vas! Živjela Srbija! Da budemo jedinstveni gdje god bili“, zaključio je Milićević.  

Srbi iz rasijanja istakli su da pružaju apsolutnu i bezrezervnu podršku državnim rukovodstvima Srbije i Republike Srpske u sprovođenju odluka „Sve srpskog sabora“ i pri tom dali jednoglasnu podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji, osudivši teror koji prištinski režim sprovodi nad srpskim narodom.  

Svi predstavnici srpske dijaspore obavezali su se da će u zemljama u kojima žive raditi na plasiranju istine i svjedočiti o zločinima nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.  

Istovremeno će se zalagati da se obezbijedi mir, bezbjednost i pravo na ličnu svojinu za Srbe i sve druge ugnjetene nacionalne zajednice na teritoriji pod privremenom kontrolom vlasti u Prištini.  

Svaka udruga i pojedinac će u skladu sa svojim mogućnostima pomagati našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji.  

„Srpski jezik, ćirilično pismo, naša istorija, kultura i tradicija su simboli našeg naroda. Ukoliko tih simbola nema, nema ni našeg naroda gdje god se on geografski nalazio. Ukoliko zaboravimo svoju istoriju, izgubićemo i svoju budućnost. Stoga, kao prioritet ističemo značaj ovih simbola i obavezujemo se da ćemo raditi na njihovom očuvanju i promovisanju gdje god živjeli“, istaknuto je u zaključcima skupa.  

Učesnici dodaju da su saglasni da je u periodu izazova, iskušenja i najvećih pritisaka, najvažnije nacionalno jedinstvo.  

„Svi zajedno ćemo raditi na prevazilaženju podjela i jačanju jedinstva među našim sunarodnicima gdje god oni živjeli. Naš zajednički imenilac je Srbija, naša trobojka simbol je našeg jedinstva. Ističemo neophodnost jedinstvenog pristupa u izvještavanju o ključnim nacionalnim i državnim pitanjima u svim medijima na srpskom jeziku“.  

Okupljeni su se složili da je Srbija ekonomski jaka i stabilna, te da može da obezbijedi suverenost i nezavisnost, da sačuva naš narod u regionu i bude garant mira, stabilnosti i napretka za svakog našeg građanina.  

„Stoga apsolutno podržavamo sve aktivnosti usmjerene na privredni razvoj, ubrzanu modernizaciju i razvoj infrastrukture u Srbiji, prvenstveno plan 'Skok u budućnost - Srbija 2027', kao i sve druge projekte koji vode Srbiju u zajednicu najrazvijenijih zemalja Evrope i svijeta“, navedeno je u zaključcima za koje su glasali svi učesnici sabora dijaspore.  

Istaknuta je i neophodnost jačanja patriotskog duha i osjećaja pripadnosti među mladima, kako u matičnoj državi, tako i u rasijanju.  

„Smatramo da je projekat tematskih ljetnih kampova koji se već drugu godinu zaredom u organizaciji Kabineta ministra zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom jedan od najboljih mehanizama za ostvarenje ovog cilja. Saglasni smo da ovi kampovi postanu tradicionalni i obavezujemo se da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da svake naredne godine što više mladih iz rasijanja učestvuje u ovim kampovima u Srbiji. Kulturno-umjetnička društva, srpske dopunske škole i kulturni centri u inostranstvu, kao i sportska društva, jesu neka od najvažnijih mjesta u kojima se čuva i jača naš nacionalni identitet. Neophodno je da krovni savezi u svakoj državi odrede prioritete u ovim oblastima i da sa konkretnim projektima konkurišu kod institucija matične države koja će im pružiti pomoć“, piše u usvojenim zaključcima.  

Manifestacija „Jedinstvo i snaga - Srbija“ je uvod u mjesec obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u dijaspori.  

Udruženja i organizacije Srba u saradnji sa Diplomatsko-konzularnim predstavništvima tokom septembra mjeseca obilježiće ovaj praznik srpskog jedinstva manifestacijama na više lokacija širom Evrope.  

Centralna proslava praznika u dijaspori biće održana 15. septembra u prostoru Generalnog konzulata u Minhenu, uz prisustvo više hiljada naših sunarodnika.  

Na manifestaciji „Jedinstvo i snaga - Srbija“ govorili su izaslanik predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, kao i izaslanik patrijarha Porfirija vladika novobrdski Ilarion.  

Pored potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina, koji je govorio u uvodnom izlaganju, na panelima su sa učesnicima razgovarali i ministarka nauke Jelena Begović, ministarka prosvjete Slavica Đukić Dejanović, ministar kulture Nikola Selaković i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.  

Na pitanja učesnika odgovarali su i predstavnici ministarstva privrede, finansija, spoljnih poslova, a prisutna je bila i predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić.  

Skup su uveličali i potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Ivan Stoilković i ministar u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana