Diana Kajmaković suspendovana sa pozicije državnog tužioca

Srna
Diana Kajmaković suspendovana sa pozicije državnog tužioca

SARAJEVO - Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH donijela je odluku kojom se Diana Kajmaković udaljava od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva BiH.

Odlučujući po zahtjevu Kancelarije disciplinskog tužioca VSTV-a BiH za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Prvostepena disciplinska komisija donijela je odluku kojom se Diana Kajmaković udaljava od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, od dana donošenja odluke 31.10.2022. godine, pa do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka pokrenutog disciplinskom tužbom Kancelarije disciplinskog tužioca od 21.10.2022. godine.

Disciplinska komisija VSTV-a BiH se, prilikom donošenja odluke, rukovodila činjenicom da su ostvareni zakonom predviđeni uslovi iz člana 77. tačke (c) i (d) Zakona o VSTV-u BiH za diskreciono privremeno udaljenje, iz razloga što je podnesena disciplinska tužba sa prijedlogom da se tužena oglasi odgovornom i razriješi sa dužnosti zamjenika glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva BiH, za radnje koje su obzirom na rukovodnu funkciju koju obavlja, takve prirode da se odgovornost tužene ne bi na pravilan i objektivan način mogla utvrditi bez udaljenja tužene od vršenja dužnosti u Tužilaštvu BiH tokom disciplinskog postupka.

Budući da tužena vrši dužnost zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH smatra da vođenje disciplinskog postupka, uz istovremeno obavljanje rukovodne dužnosti, ugrožava kredibilitet navedene pravosudne institucije te da je u cilju objektivnog i vjerodostojnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti konkretnog slučaja, a posebno zbog interesa javnosti i obezbjeđenja pravičnog disciplinskog postupka, opravdano da se Diana Kajmaković, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH privremeno udalji od vršenja dužnosti do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka.

Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod ovog disciplinskog postupka.

Žalba ne odgađa izvršenje odluke o privremenom udaljavanju.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a ranije je pokrenula disciplinsku istragu protiv tužioca Tužilaštva BiH Diane Kajmaković, nakon što je Tužilaštvo BiH glavnom disciplinskom tužiocu Aleni Kurspahić dostavilo dokumentaciju koja se odnosi na Kajmakovićevu.

Istraga je pokrenuta nakon što su 26. septembra SAD uvele sankcije Kajmakovićevoj uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te "potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu".

Tužba je podnesena zbog sljedećih disciplinskih prekršaja, propisanih članom 57. Zakona o VSTV:

- Korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe

- Miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti

- Ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana