Detalji akcije u Gradišci: Žandarmerija pretresala kuću osumnjičenog, evo šta je sve pronađeno

Nebojša Tomašević
Detalji akcije u Gradišci: Žandarmerija pretresala kuću osumnjičenog, evo šta je sve pronađeno

GRADIŠKA – Tokom akcije "Galerija" u kojoj je u Gradišci uhapšeno deset osoba zbog šverca narkoticima zaplijenjeno je oko 28 grama kokaina i i 400 grama spida, kao i tablete ekstazi, saopšteno je iz policije.

Prema nezvaničnim informacijama, među uhapšenima su Saša Lipovac iz Gradiške, čovjek sa bogatim kriminalnim dosijeom koji je zbog ratnog zločina odležao deset godina u zatvoru, prevoznik Danijel Todorović, te profesor fizičkog vaspitanja u dvije osnovne škole Aleksandar Grandić.

Jedinica Žandarmerije MUP-a Republike Srpske ušla je u kuću osumnjičenog Lipovca  u naselju Senjak, Gradišci, koji je nakon toga i uhapšen. Pripadnici Žandarmerije, kako se čuje na snimku, koji su objavili mediji u Srpskoj, nakon ulaska u objekat viču „policija, policija, digni ruke“, nakon čega je Lipovac, zatečen na spavanju, legao na pod.

Prema nezvaničnim informacijama u selu Mašići policija  pretresa halu, kamionske cisterne i drugu imovinu koju je koristio Todorović.

Iz Policijske uprave Gradiška saopšteno je da su uhapšeni S.L, S.D, M.R, O.Š, D.T, N.J, J.K, A.G, N.Đ, i M.G. svi iz Gradiške.

U policiji kažu da je na osnovu naredbe Okružnog suda u Banjaluci, izvršen pretres kuća i pratećih objekata na više lokacija na području grada Gradiška koje koriste osumnjičeni, kao i putničkih vozila u njihovom vlasništvu.

-Tom prilikom pronađene su i oduzete opojne droge koje svojim izgledom asociraju na opojne droge kokain (27,78 gr), spid (400,50 gr), određena količina tableta ekstazi i MDM, kao i skanka, vatreno oružje, provalnički profesionalni alat, te određena količina novca kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku –navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se uhapšena lica sumnjiče da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga te će nakon završene kriminalističke obrade biti sprovedena u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka na dalje postupanje.

Sagovornik „Glasa“ kaže da još nije poznato da li su bili organizovana grupa.

Akciju "Galerija" izveli su Policijski službenici Policijske uprave Gradiška u saradnji sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet, Policijskom upravom Banja Luka i Jedinicom žandarmerije MUP-a Srpske. Akcija je izvedena  pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Izvor blizak istrazi je rekao da je akcija  "Galerija"  rezultat višemjesečnog rada policije, a osumnjičenima se na teret stavlja da su se duži vremenski period bavili trgovinom narkotika.

Pojedini osumnjičeni koji su obuhvaćeni akcijom su poznati od ranije po činjenju krivičnih djela. Grandić je krajem aprila ove godine uhapšen u akciji PU Gradiška zbog posjedovanja 400 grama "spida", manje količine marihuane, te tableta ekstazija. Lipovac je 2011. godine pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima u selu Liskovac kod Gradiške u avgustu 1993. godine. U prvostepenom postupku je oslobođen krivice, ali se nije pojavio pred Vrhovnim sudom Republike Srpske nakon čega je uhapšen u Gruziji i izručen u BiH. U ponovljenom suđenju izrečena mu je osuđujuća presuda.

Lipovac je pominjan i u aferi "Azerbejdžan" u vezi sa trgovinom ljudima, odnosno izrabljivanjem radnika iz BiH. Hapšen je i u akciji "Maglić" usmjerenoj na otkrivanje brojnih nezakonitosti u KPZ Foča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana