Despot Kovačević, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu: Izbori pokazali da u Srbiji postoje tri bloka

Veljko Zeljković
Despot Kovačević, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu: Izbori pokazali da u Srbiji postoje tri bloka

Uspjeh liste profesora Branimira Nestorovića na parlamentarnim, ali i izborima za grad Beograd, zasnovan je na realnosti političkog života i potpuno paralelnim kanalima informisanja građana Srbije. Rezultat ove liste jeste iznenađenje, ali se duboka polarizacija društva sa sveopštim nepovjerenjem u tradicionalne medije i, generalno, političke institucije, pokazala i na ovim izborima.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu Despot Kovačević analizirajući rezultate nedjeljnih izbora održanih u Srbiji.

- Ovi trendovi su globalna pojava i nisu vezani samo za Srbiju. Reč je o publici koja se informiše na društvenim mrežama i različitim kanalima komunikacije, ali i u emisijama koje daju potpuno drugačiju sliku o onome što čuju u zvaničnim, mejnstrim medijima, posebno o ratu u Ukrajini. U svetu dezinformacija, postistine i spinovanja vesti došlo se do sveopšteg nepoverenja u procese. Srbija je deo tog fenomena, a birači se informišu na različite načine i pitanje je u šta veruju. Ne treba zaboraviti da je Nestorović na izborima 2022. godine podržao listu “Dveri” i očigledno im dao podsticaj da budu parlamentarna partija u prošlom sazivu. Pogodna okolnost za ovu listu bila je i propast pregovora “desnice” oko ujedinjenja, a posle toga je usledio i očigledan pad podrške nekim partijama i pokretima - istakao je Kovačević.

U nastavku ovog razgovora on je pojasnio zašto smatra da su ovi izbori pokazali da je Srbija blokovsko politički podijeljena zemlja, osvrnuo se i na rezultate opozicije, sunovrat desnice, loš rezultat Socijalističke partije, ali je iznio i svoje viđenje ko je kome “ukrao” glasove.  

GLAS: Kako biste u globalu ocijenili protekle izbore u Srbiji i njihove rezultate?

KOVAČEVIĆ: Izbore možemo ocenjivati na različite načine - sa stanovišta pravilnosti i zakonitosti, sa stanovišta izborne kampanje, izbornih rezultata, demokratičnosti i slično. Kada je reč o rezultatima, i ovog puta se potvrdila podela birača u Srbiji na tri bloka: birači vlasti, birači građanske i birači nacionalne, desne opozicije. Najveća borba za birače se odvija unutar blokova, dok su prelivanja između blokova manja, a primera radi, između bloka vlasti i bloka građanske opozicije su najmanje moguća. Sa stanovišta uspeha lista videli smo da je koalicija oko Srpske napredne stranke uspela da povrati svoju podršku, ali i da je na drugom političkom polu došlo do ukrupnjavanja i prvi put da vladajuća partija ima oponenta koji ima rezultat da može biti jaka opoziciona snaga.

GLAS: Koalicija “Srbija protiv nasilja” osvojila je 23,6 odsto glasova iako su mnogi procjenjivali da bi mogli imati i više. Da li oni mogu biti zadovoljni ovim rezultatom, te da li se može reći da su mladi ljudi opet apstinirali?

KOVAČEVIĆ: Mi nemamo podatke ko je glasao prema starosnoj dobi, ali svakako da deluje da su se ponovile pravilnosti sa ranijih izbora, da sa više godina ide i veća izlaznost. Koalicija “Srbija protiv nasilja” je ostvarila bolji rezultat nego što su ove partije i koalicije imale na izborima 2022. godine. To svakako nije dovoljno da se ugrozi vladajuća koalicija, ali je dobar potencijal za dalji rast i razvoj ukoliko budu iskoristili šansu. Do sada su se ukrupnjavanja opozicije završavala brzim podelama nakon izbora i propašću dogovora, ali ovo je sad nova šansa uz sve okolnosti koje opterećuju i onemogućavaju opoziciono delovanje u Srbiji.

GLAS: Jedna od karakteristika ovih izbora jeste i svojevrsni debakl desnice i loš izborni rezultat socijalista. Ko je kome na ovim izborima uspio “ukrasti” dio biračkog tijela?

KOVAČEVIĆ: Postizborne sondaže će pokazati da li zaista ima istine u tvrdnjama da je biračko telo “Dveri” i “Zavetnika” otišlo ka listi gospodina Nestorovića, a da je biračko telo Socijalističke partije otišlo ka ili se vratilo SNS koaliciji. Ove promene potvrđuju tezu o tri bloka birača sa početka razgovora. Ono što može ipak biti uteha za Socijalističku partiju je da su u referendumskoj atmosferi koju je proizvela ova kampanja oko rada i politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića ostali relevantan akter i nezaobilazan faktor u formiranju vlasti u Beogradu, što će, pretpostavljamo, sačuvati odnose u vladajućoj koaliciji na nivou Republike i pokrajine.

GLAS: Kako bi mogla izgledati nova skupštinska većina, te ko bi mogao biti novi premijer? Mnogi spominju ime Miloša Vučevića.

KOVAČEVIĆ: Pobednička koalicija oko Srpske napredne stranke će očigledno imati premijera jer ne postoji potreba da sa bilo kim prave postizbornu koaliciju. Opet, mislim da je svakako politički mudro uz sebe imati lojalne partnere iz reda nacionalnih manjina i koaliciju oko Socijalističke partije. Verujem da će se nastaviti ovakav aranžman iako je u kampanji bilo zanimljivo pratiti turbulencije u odnosu Srpske narodne stranke i Socijalističke partije. Ipak, SPS je od početka deo vladajuće koalicije i značajno je doprineo pobedi Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima 2022. godine.

GLAS: Jedina dilema, kako stvari stoje, jeste ko će uspjeti da obezbijedi većinu u Beogradu. Za sada je jedna pat-pozicija, pogotovo zbog izjava Nestorovića da se neće prikloniti ni jednoj od strana. Očekujete li da on ostane dosljedan, te da li su najrealniji neki novi izbori?

KOVAČEVIĆ: Postoji nekoliko scenarija za razrešenje situacije u Beogradu. Mislim da Srpska napredna stranka ima situaciju da napravi vladajuću većinu i u glavnom gradu, ali da će strateški odlučivati o tome.

U narednim danima i mesecima će se situacija iskristalisati i videćemo koji će oblik dogovora biti napravljen, ali ne treba isključiti ni opciju novih izbora u glavnom gradu, jer nam svakako na proleće slede izbori u velikom broju lokalnih samouprava u Srbiji pa i u gradskim opštinama na teritoriji grada Beograda. Teško je prosuđivati koji će potezi biti povučeni, ali će Srpska napredna stranka sigurno uložiti maksimalne kapacitete da potpuno iskontroliše situaciju i napravi vlast u glavnom gradu sve do EDžPO 2027. koji se upravo održava u Beogradu i koji će očigledno biti ključna investiciona tema vlasti u narednim godina.

Gubitnici

GLAS: Da li ovi izbori predstavljaju kraj političkih karijera Vojislava Šešelja, Vuka Jeremića, Borisa Tadića i Saše Radulovića?

KOVAČEVIĆ: Kraj će predstavljati samo ako oni odluče da je zaista kraj. Bilo bi politički odgovorno da se povuku, ali sve je stvar lične odluke. Šešelj je već i posle 2022. godine i izbora koji su tada održani prepustio stranku sinu, ali to ne znači da nije nastavio da gostuje i deluje politički. Svakako su izborni rezultati poruka Šešelju, Tadiću, Raduloviću, Jeremiću i mnogim drugim političarima da su izgubili podršku građana i da više ne predstavljaju relevantnu političku snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana