Desetine islamskih terorista ušlo u EU kao tražioci azila

Srna
Desetine islamskih terorista ušlo u EU kao tražioci azila

BERLIN - NJemačke obavještajne službe i agencije za sprovođenje zakona vjeruju da su desetine islamističkih radikala ušle u Njemačku i susjedne zemlje pretvarajući se da su izbjeglice kako bi izvršile terorističke napade na teritoriji EU, objavio je danas njemački magazin “Fokus”, pozivajući se na izvore.

Ovi radikali stigli su u NJemačku, Austriju i Holandiju kao tražioci azila uglavnom sa Bliskog istoka i centralne Azije, planirajući da izvrše napade, navodi list i dodaje da su vlasti NJemačke pokrenule istragu.

“To je stara pjesma. Prije prelaska granice uništavaju lična dokumenta, navedu neku zemlju porijekla i onda traže azil pod izmišljenim imenom. Kako da znamo da li je mogući terorista ispred nas”, rekao je neimenovani predstavnik državne bezbjednosti.

U Njemačkoj je evidentirano oko 1.750 pojedinaca koji imaju “islamistički teroristički potencijal”, procjenjuje njemački savezni zavod za zaštitu Ustava, piše list.

Desetine islamističkih radikala takođe su ušle u Austriju, navodi list, pozivajući se na Upravu za državnu bezbjednost i obavještajne poslove Austrije.

Strahuje se da su nedavne tenzije između Izraela i Palestine na Bliskom istoku dovele do radikalizacije migranata koji dolaze iz tog regiona, piše “Fokus”.

„Nedavni nemiri između Izraelaca i Palestinaca na Bliskom istoku mogli bi da ohrabre ekstremističke kriminalce ovdje u Evropi da počine teroristička djela", rekao je za Fokus portparol njemačke savezne policije.

Prema njemačkom Saveznom uredu za zaštitu ustava, trenutno u zemlji ima 1.750 ljudi koji se smatraju nosiocima potencijalno opasnih terorističkih ideja.

Portparol ministarstva je rekao: "Prijetnja koju predstavlja islamizam i dalje je velika. Teroristički napadi islamista se mogu očekivati svakog dana u Njemačkoj. Stoga su bezbjednosne agencije veoma budne i pažljivo prate ličnosti koje predstavljaju prijetnju."

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana