Denis Stevanović za "Glas": Nastavljamo borbu za razvoj Stanara

Danijela Bajić
Denis Stevanović za "Glas": Nastavljamo borbu za razvoj Stanara

Stanari će ove godine obilježiti deset godina od dobijanja statusa opštine. Mnogo toga je urađeno na razvoju ove lokalne zajednice u protekloj deceniji, a najvažniji posao tek slijedi.

Podrška domaćim privrednicima, opstanak i dalji infrastrukturni razvoj jesu prioriteti za sve one koji žele da Stanari rastu i napreduju kao poželjno mjesto za kvalitetan život i ostanak mladih.

Poručio je to u intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik Skupštine opštine Stanari Denis Stevanović.

- Ukoliko danas uporedimo Stanare sa periodom kada smo bili dio Doboja, svakako možemo biti zadovoljni. Međutim, uvijek može i mora bolje. Od početka nisu baš u potpunosti najbolje postavljene stvari i ne mislim da je to bilo iz loših namjera, ali je uticalo na dinamiku razvoja opštine. Smatram da smo mogli puno više uraditi, ali isto tako vjerujem da smo svi bogatiji za jedno veliko iskustvo i da ćemo u narednom periodu popravljati greške i raditi još bolje - istakao je Stevanović.

GLAS: Pokrenuli ste i realizovali brojne inicijative i projekte, šta je najznačajnije što je urađeno u Stanarima u Vašem mandatu?

STEVANOVIĆ: Među najznačajnijim jeste projekat izgradnje vodovoda i doma zdravlja i vjerujem da će biti uskoro završeni.

Istakao bih i našu inicijativu za subvencionisanje kupovine ili izgradnje prve stambene jedinice mladim bračnim parovima, u iznosu od 20.000 maraka. To se pokazalo uspješno, s obzirom da je određeni broj porodica upravo iz tog razloga ostao da živi u Stanarima. Izdvaja se i rekonstrukcija elektromreže na području mjesnih zajednica Brestovo i Mitrovići, kao i dijelu Dragalovaca i Osredka. U svim MZ urađen je niz infrastrukturnih projekata, rekonstruisane su područne škole, za komunalno preduzeće nabavljena mehanizacija. Mnoge “male projekte” smo realizovali putem Sportsko-turističke organizacije opštine Stanari i Omladinske banke. 

GLAS: Šta je to što najviše nedostaje Stanarima?

STEVANOVIĆ: Kao i svaka lokalna zajednica u posljednje vrijeme imamo problem odliva stanovništva, a samim tim i nedostatak ljudskih resursa. Osim kompanije “EFT”, koja zapošljava veoma mnogo ljudi, nemamo velikih privrednih subjekata i na tome bi trebalo aktivno raditi. Takođe, potrebno nam nešto što bi život u Stanarima činilo aktivnim i poslije 15 časova.

GLAS: Kakvi su planovi za budući period?

STEVANOVIĆ: Potrebna je bolja saradnja sa lokalnim privrednicima, novi pravilnik o subvencionisanju zapošljavanja i samozapošljavanja, a i pomenuti pravilnik o subvencionisanju mladih bračnih parova trebalo bi modifikovati. Konačno je vrijeme da Stanari dobiju administrativni centar. Skoro deset godina opština nema svoju kuću i vrijeme je da je izgradimo kao i da naš stadion modernizujemo izgradnjom tribina.

GLAS: Kakva je podrška republičkih vlasti Stanarima?

STEVANOVIĆ: Uspostavili smo solidnu saradnju i zadovoljan sam urađenim, a težimo ka tome da to bude na još višem nivou.

Sarađujemo sa ministarstvima, republičkim institucijama, javnim preduzećima i ustanovama. Vlada RS nas je podržala prilikom izgradnje industrijske zone, a donaciju za izgradnju doma zdravlja dobili smo od Republike Srbije. 

GLAS: Kako mještani Stanara ocjenjuju Vaš rad?

STEVANOVIĆ: Mnogo vremena provodim na terenu, u razgovoru sa sugrađanima i smatram da oni moj rad ocjenjuju pozitivno.

Moji sugrađani, komšije i prijatelji imaju priliku na izborima da ocjenjuju moj rad kao i rad svih ostalih funkcionera. Do sada je to bio neki pozitivan trend, a ja ću se truditi da dobijem što bolju ocjenu.

GLAS: Kako Vi ocjenjujete rad opštinske uprave?

STEVANOVIĆ: Rad opštinske uprave je dobar, ali naravno da ima mjesta za unapređenje organizacije. Određenom reorganizacijom opštinske uprave i javnih ustanova i preduzeća njihov rad bi mogao da bude još efikasniji.

GLAS: Skoro osam godina ste predsjednik OO Socijalističke partije u Stanarima. Kakvi su Vaši lični planovi za budućnost?

STEVANOVIĆ: Svoj politički kapacitet usmjeriću na to da Stanari budu bolje mjesto za život, na bolju saradnju sa svim subjektima koji djeluju na području opštine te mještanima i da svi zajedno svoje resurse i ideje usmjerimo u stvaranje boljeg ambijenta za život.

Ciljevi

GLAS: Šta su ciljevi SP u Stanarima za naredne izbore? Kako funkcioniše saradnja sa koalicionim partnerima i drugim političkim subjektima?

STEVANOVIĆ: Specifičnost SP u Stanarima jeste to što politiku kreiraju i vode mladi ljudi koji žive i rade u Stanarima i mi smo partiju ovdje doslovno gradili od nule i zato osjećamo želju da se dokažemo radom i rezultatima. Cilj za naredne lokalne izbore je pobjeda i da energiju koju usmjeravamo u građenje partije preslikamo na izgradnju naše opštine. SP u Stanarima ima svoj pravac koji podrazumijeva vođenje politike u korist građana, a na politiku na lokalnom nivou ne gledamo kao na nešto što se mora preslikati sa republičkog nivoa. Za nas je politika ono što možemo da uradimo za građane Stanara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana