Delegati daju vjetar u leđa rastu akciza

Željka Domazet
Delegati daju vjetar u leđa rastu akciza

Sarajevo - Modifikovani prijedlog izmjena Zakona o akcizama stigao je iz Savjeta ministara u Dom naroda Parlamenta BiH, gdje će biti usvajan po skraćenoj proceduri, a postoji mogućnost i da po hitnoj proceduri bude upućen u Predstavnički dom.

Ključna izmjena u odnosu na dosadašnja rješenja je da neće biti povećanja akciza, osim na biogoriva i biotečnosti, nego će za 15 feninga biti povećana putarina. U prijedlozima koji su ranije pali u Predstavničkom domu Parlamenta BiH bilo je predviđeno da akcize na naftu i naftne derivate, biogorivo i biotečnost budu povećane za 15 feninga po litru. Prikupljeni novac biće korišćen isključivo za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju puteva.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić iz Narodne stranke istakao je da će izmjene zakona razmatrati 7. decembra i da je izvjesno da biti usvojene.

- Postoji mogućnost da prijedlog u Domu naroda odmah bude razmatran u oba čitanja, a od većine u Domu naroda zavisi da li će po hitnoj ili redovnoj proceduri biti upućen u Predstavnički dom - istakao je Tadić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak iz HDZ-a BiH kaže da postoji mogućnost da izmjene zakona budu upućene po hitnoj proceduri u Predstavnički dom.

- Predstavnički dom je zbog prekida sjednica u izvjesnom zaostatku, ali ne isključujem mogućnost da akcize razmatraju na narednoj sjednici - rekao je Čolak.

Nastavak sjednice Predstavničkog doma zakazan je za 14. decembar. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Dušanka Majkić vjeruje da je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić tokom razgovora sa poslaničkim klubovima sakupio dovoljno glasova da izmjene Zakona o akcizama ne bi pale po peti put.

- U Domu naroda ima dovoljno ruku za usvajanje i ako bi iz tog doma u Predstavnički dom prijedlog bio upućen po hitnoj proceduri, ima šanse za usvajanje, jer bi se na taj način izbjegla komisijska faza - rekla je Majkićeva i dodala da će SNSD podržati izmjene zakona.

Poslanik SDS-a Nenad Lalić kaže da nije toliko problem povećanje akciza, koliko praćenje utroška novca koji će od njih biti prikupljen, odnosno da li ga namjenski troše.

- I do sada je prikupljan ogroman novac, a mi ne znamo gdje je utrošen. Formirana je i parlamentarna istražna komisija koja će utvrditi kako je potrošen. Ne podržavamo povećanje akciza jer kroz očekivana poskupljenja donosi direktnu štetu građanima čiji je standard i sada nizak. Ima i drugačijih rješenja, ako bi novac bio domaćinski prikupljan i trošen. Ne postoje akcize i poreske stope koje mogu pokriti neznanje, korupciju i kriminal - rekao je Lalić i dodao da se situacija mijenja iz dana u dan i da su u pitanju glas ili dva za ili protiv.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović kaže da će ova stranka podržati izmjene zakona ne želeći da otkriva da li će biti suzdržan kao prošli put ili će glasati za akcize.

Poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović ponovio je da ova stranka podržava rast akciza.

- To je izuzetno važno pitanje i mnogo je važnije od jeftinog populizma nekih od stranaka koji to ne žele podržati - rekao je Lovrinović i izražava uvjerenje da je Zvizdić na vrijeme obezbijedio dovoljno glasova.

Poslanik SDP-a Mirsad Mešić je rekao da ostaju dosljedni stavu da ova vlast nije kvalifikovana da gradi autoputeve i da nisu iskorištene sve mogućnosti za to kao što su koncesije i strana ulaganja. Protiv rasta akciza je i DF čiji poslanik Mensura Beganović smatra ni sada neće biti usvojene izmjene zakona.

Trenutno stanje u Domu naroda

10 za (3 SDA, 3 HDZ BiH, 2 SNSD, 1 DNS, 1 SBB)

3 protiv (1 SDS, 1 Narodna stranka, 1 DF)

2 neizvjesna (1 HDZ 1990 i 1 HSS)

Trenutno stanje u Predstavničkom domu

21 za (7 SDA, 6 SNSD, 4 HDZ, 4 SBB)

18 protiv (6 Savez za promjene, 5 DF, 3 Nezavisni blok, 3 SDP i 1 BPS)

3 neizvjesna - 1 A-SDA, 1 HDZ 1990, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana