Delegacija EU u BiH: Propuštena prilika za značajan iznos finansiranja

GS
Delegacija EU u BiH: Propuštena prilika za značajan iznos finansiranja

SARAJEVO - Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se povodom Reformske agende koju je BiH do sada trebala dostaviti Evropskoj komisiji kako bi dobila novac od EU u okviru Plana razvoja. 

- BiH još uvijek nije dostavila Evropskoj komisiji konačnu verziju Reformske agende. Zbog toga je velika vjerovatnoća da BiH neće već nakon ljeta dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja u iznosu od sedam odsto, što predstavlja propuštenu priliku za značajan iznos ranog finansiranja. Podstičemo domaće vlasti da bez daljih odlaganja dostave svoju Reformsku agendu kako ne bi u potpunosti propustili ovu priliku - poručeno je iz Delegacije.

Dodaju da Komisija nastavlja, po potrebi, pružati podršku nadležnim organima u završetku ovog posla.

- Prva tranša Plana razvoja može se isplatiti tek nakon što se Reformska agenda dostavi i formalno međusobno usaglasi između Evropske komisije i BiH. Plan razvoja je podržan novim finansijskim instrumentom, odnosno, Instrumentom za reformu i razvoj za Zapadni Balkan, u vrijednosti do šest milijardi evra u grantovima i zajmovima za cijeli region - naveli su iz Delegacije EU u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana