Delegacija EU: Sramotna izjava Darija Kordića da se ne kaje

Tanjug
Delegacija EU: Sramotna izjava Darija Kordića da se ne kaje

SARAJEVO - Evropska unija kritikovala je i ocijenila sramotnom izjavu Darija Kordića da se ne kaje zbog svojih postupaka tokom rata od 1992. do 1995. godine, što, kako ističu, „pokazuje užasan nedostatak stida i empatije prema svima koje su ubile snage koje je on predvodio tih godina“.

To je saopšteno iz Delegacije EU u BiH i naglašavaju da su ratni zločini nad nedužnim civilima zbog kojih je Kordić bio zatvoren iscrpno dokumentovani i dokazani na sudu.

-To su utvrđene činjenice. Umesto da razmišlja o životima koje je svojim djelima uništio i posljedicama koje trpe rodice njegovih žrtava, on je odlučio da da nečuvene komentare koji glorifikuju njegove postupke i produbljuju traumu svih onih koji su pogođeni ratom - navodi se u reagovanju.

Dodali su da takvi komentari „drže BiH zarobljenu u prošlosti i treba da ih u potpunosti osude svi koji se zalažu za istinu, pravdu i istinsko pomirenje“.

Proteklih dana je u fokus javnosti dospio  snimak na kojem Dario Kordić na pitanje “je li vrijedilo zatvora i rata” odgovara kako bi “sve ponovio” i kako ni “sekunde ne bi zamijenio”.

Kordićeva izjava izazvala je žestoke reakcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana