Delegacija EU objasnila šta je radila u Bratuncu

GS
Delegacija EU objasnila šta je radila u Bratuncu

SARAJEVO - Delegacija EU u BiH saopštila je danas da je zajedno sa diplomatama članica EU odala počast nevinim civilnim žrtvama ubijenim na području Birča u okolini Bratunca od 1992. do 1995. godine i da su neistinite tvrdnje da je riječ o vojničkom groblju.

U saopštenju je istaknuto da je tokom rata u tom periodu širom BiH ubijen veliki broj nevinih civilnih žrtava i da je važno sjećati se svih žrtava.

"Svaka od tih žrtava ima svoje najmilije koji čuvaju sjećanje na njih i oplakuju ih. Vijenac je položen njima u spomen", navedeno je u saopštenju.

Iz Delegacije EU su istakli da je počast odata isključivo nevinim civilnim žrtvama, a ne vojnicima, te da je groblje u Bratuncu na kojem je položen vijenac mjesno gradsko groblje, gdje su ukopane i nevine civilne žrtve iz rata od 1992. do 1995. godine.

U saopštenju se ističe da je jedina namjera jučerašnjeg polaganja vijenca u Bratuncu bila da se iskaže empatija, poštovanje i razumijevanje za stradanja svih nevinih civilnih žrtava.

Iz Delegacije EU u BiH su istakli i da nedvosmisleno osuđuju počinioce svih zločina.

Suljagić Delegaciji EU poručio da će „pakleno platiti“ za odlazak u Bratunac

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić poručio je Delegaciji EU u BiH "da će pakleno platiti" zato što su njihovi predstavnici juče na groblju u Bratuncu odali počast ubijenim srpskim civilima.

Podsjećamo, Suljagić je na mreži "Iks" napisao da je "šokiran, potpuno šokiran" time što je Delegacija EU iskazala poštovanje, kako on tvrdi, srpskim vojnicima.

I pet nevladinih organizacija sa bošnjačkim predznakom juče su postupke predstavnika EU proglasili licemjernim i uvredljivim, te zatražili izvinjenje ili njihov odlazak iz BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana