EU nije pozdravila odluku Šmita: Supervizija nespojiva sa evropskom budućnošću BiH

GS
EU nije pozdravila odluku Šmita: Supervizija nespojiva sa evropskom budućnošću BiH

SARAJEVO – Evropska unija podsjeća da se izvršna ovlašćenja visokog predstavnika trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji. EU očekuje od domaćih vlasti da sprovedu potrebne reforme kojima će se obezbijediti da se izbori provode u skladu s evropskim standardima kroz primjenu preporuka OEBS/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, kao i da osiguraju transparentnost finansiranja političkih subjekata.

Izjavio je to portparol EU Peter Stano, a saopštila  Delegacija EU u BiH nakon što je Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik, nametnuo je danas tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

-EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja ove reforme, kao što su se lideri koalicije na nivou BiH obavezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na oktobarskim lokalnim izborima. EU ističe da je visok stepen međunarodne supervizije nespojiv s evropskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u narednom periodu – istaknuto je u saopštenju.

Nakon odluke Evropskog  savjeta za otvaranje pristupnih pregovora, dodaje, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na evropskom putu.

Povezani tekstovi:

Šmit poručio: Dodik je u pravu

Šta je sve nametnuo Šmit

Cvijanović: Kad napravimo korak naprijed, Šmit nas vrati tri unazad

Prve reakcije iz Srpske na Šmitovo nametanje

Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana