Deđanski: Rezolucija neće zaživjeti nigdje, zato što je besmislena

Srna
Deđanski: Rezolucija neće zaživjeti nigdje, zato što je besmislena

BEOGRAD - Politički analitičar Stevica Deđanski rekao je za Srnu da antisrpska rezolucija o Srebrenici, koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN, neće nigdje zaživjeti, zato što je besmislena.

"Mnoge rezolucije koje su imale mnogo veću podršku u prošlosti i od odluka Saveta bezbednosti i od Generalne skupštine UN, nisu zaživele, a kamoli ova za koju se vidi da je politički pamflet, a ne rezolucija koja je utemeljena u pravu i pravdi", istakao je Deđanski.

On je rekao da se može kladiti da će Njemačka i Hrvatska posebno uvažavati ovu rezoluciju, ali, ako se, kako kaže, govori o pristojnim zemljama, to neće biti uvaženo.

"A sada kada se bude pokrenula kontraofanziva, a ubeđen sam da hoće, kada te zemlje koje su glasale za ovu rezoluciju budu morale da glasaju i za zločine Nemaca nad Srbima, za zločine Hrvata nad Srbima i za zločine holokausta i zločine koje su počinili nad Rusima i za 20 miliona mrtvih u Drugom svetskom ratu, pokazaće se koliko je ova rezolucija smešna, jadna i bedna", naglasio je Deđanski.

On je ocijenio da će ova rezolucija donijeti nove podjele ne samo u regionu, nego i u svijetu, što se pokazalo ovim raznolikim glasanjem gdje je svako glasao ne po pravdi i pravilu, nego po tome koliko je spreman da izdrži pritisak velikih sila koje su to htjele da nametnu.

Prema njegovim riječima, pobjeda Srbije je što za rezoluciju glasalo manje od 90 država.

"Oni su krenuli realno sa 122 glasa kad su podneli tu rezoluciju, a naša pobeda je što je bilo ispod 90 glasova", rekao je Deđanski.

On je ocijenio da je diplomatska borba Srbije bila vrlo uspješna i u smislu da je izbjegla zamku koju su joj postavili – da se glasa za rezoluciji kako bi se skrenula pažnja sa genocida nad palestinskim narodom, da ispadne da zapadne sile nemaju ništa protiv muslimanskog stanovništva.

Deđanski je dodao da je ovaj broj glasova pokazao da su aktivnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije Srbije dale dobar efekat.

"Mogu da kažem da sam lično veoma zadovoljan time i veoma ponosan našim nastupom", rekao je Deđanski.

Generalna skupština UN usvojila je danas antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo 84 država, dok je 87 bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana