Dašić: ”Dani Srpske u Srbiji” simbolizuju jedinstvo i neraskidive veze

Srna
Dašić: ”Dani Srpske u Srbiji” simbolizuju jedinstvo i neraskidive veze

KRAGUJEVAC – Gradonačelnik Kragujevca, jednog od gradova domaćina ovogodišnjih “Dana Srpske u Srbiji”, Nikola Dašić ocijenio je da je ova manifestacija posebna prilika da se iz srca Šumadije zajednički pošalje poruka jedinstva, sabornosti i neraskidivih veza srpskog naroda sa obje strane Drine.

-Ovakvi događaji podstiču bliske veze između institucija, privrednika, umetnika, kao i građana, što direktno utiče na razvoj zajedničkih projekata i ekonomskih inicijativa - objasnio je Dašić.

Dašić je istakao da projekat “Dani Srpske u Srbiji”, koji je pokrenut 2013. godine, duže od decenije građanima Srbije, odnosno Kragujevca, na nov i jedinstven način predstavlja bratsku Republiku Srpsku i njene potencijale.

-To su dani koji simbolizuju ne samo naše prijateljstvo, već duboku povezanost, zajedništvo i solidarnost. Kragujevac sa ponosom dočekuje ovakve događaje, koji produbljuju naše zajedničke korene i bliskost - rekao je Dašić za Srnu.

On je najavio da će Kragujevac u okviru “Dana Srpske u Srbiji” sutra ugostiti delegaciju grada Prijedora i da će nakon prijema i razgovora u Gradskoj kući, na sceni Knjaževsko–srpskog teatra ansambl pozorišta iz Prijedora Kragujevčanima pokloniti predstavu “Kauboji” Saše Anočića u režiji Davida Alića.

-Prijedor je jedan od četiri grada, odnosno opštine sa kojima

Kragujevac neguje višedecenijsko prijateljstvo. Iduće godine navršava se 50 godina od potpisivanja Protokola o saradnji i prijateljstvu sa Fočom, koje postoji u oblasti sporta i kulture, a u perspektivi privrede i turizma -, naveo je Dašić.

Smatra da manifestacije poput “Dana Srpske u Srbiji” imaju ključnu ulogu u jačanju saradnje Srbije i Republike Srpske u svim oblastima.

-One pružaju platformu za razmenu kulturnih, privrednih i društvenih ideja, čime doprinose dubljem razumevanju i međusobnom poštovanju - kaže Dašić.

Prema njegovim riječima, saradnja u oblasti kulture, koja se kroz ovakve manifestacije često prikazuje u prvom planu, stvara prostor za promociju umjetnosti, tradicije i običaja, ali i za unapređenje turizma.

-Privredni aspekti tih odnosa omogućavaju zajedničko učešće na tržištima, otvaranje novih poslovnih mogućnosti i jačanje ekonomskih resursa sa obe strane - ocijenio je Dašić.

Gradonačelnik Kragujevca vjeruje da zbog istorijskih, kulturnih i bratskih veza svaka nova manifestacija predstavlja dodatnu priliku za utvrđivanje političke saradnje i zajedničkog nastupa na međunarodnoj sceni.

Govoreći o saradnji sa gradovima i opštinama u Republici Srpskoj, Dašić je istakao da je, radeći na jačanju i produbljivanju saradnje između Srbije i Srpske, Kragujevac 8. juna u okviru Svesrpskog sabora sa predstavnicima Foče, Kozarske Dubice, Oštre Luke i Prijedora potpisao memorandume o saradnji, sa kojima je utvrdio nove mostove prijateljstva i saradnje između građana.

-Unapređenje saradnje može biti ostvareno povećanjem broja zajedničkih inicijativa u oblasti obrazovanja i sporta, kao i međusobnom promocijom događaja u oblasti kulture i turističkih potencijala - smatra Dašić.

Prema njegovom mišljenju, bržem ekonomskom razvoju i većoj privlačnosti za investitore može doprinijeti i saradnja u okviru privrednih komora i lokalnih samouprava.

-Zbog toga je svaki susret sa ove ili one strane Drine još jedan korak ka jačanju naših bratskih odnosa i stvaranju bolje budućnosti za sve nas - naglasio je Dašić.

Ovogodišnji “Dani Srpske u Srbiji” počinju večeras u 20 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu, a do 26. septembra manifestaciju će ugostiti još 11 gradova.

Manifestacija, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, svečano će biti zatvorena 26. septembra u Zrenjaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana