Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića: Ako ima pravde, Hag će priznati greške

Aleksandar Stojanović
Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića: Ako ima pravde, Hag će priznati greške

Ima mnogo stvari zašto, u najmanju ruku, prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću treba da bude poništena i eventualno postupak vraćen na početak ili da on bude oslobođen. To je naša pozicija. Mi smatramo da, ako ima imalo pravde i prava tamo, da će ovo Žalbeno veće videti sve te greške prvostepenog veća i poništiti tu presudu.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" sin generala Ratka Mladića Darko Mladić, govoreći o predstojećem izricanju pravosnažne presude pred Žalbenim vijećem Mehanizma za krivične sudove.

- Mi sada u ovom trenutku ne možemo da gledamo u kristalnu kuglu i ne znam kako će biti. Znam samo šta je u žalbi izneseno. Ogromni su propusti u prvostepenoj presudi i utvrđenim činjenicama, mnogo je kršenja procedura i sudske prakse. Znamo da se pravila Tribunala menjaju, ali ne može da bude da se različiti standardi primenjuju u slučaju generala u odnosu na sve ostale - rekao je Mladić.

GLAS: Omogućeno Vam je da vidite oca nakon presude.

MLADIĆ: Idem tamo da budem sa njim prilikom presude. Mi smo tražili da mi daju da ga posetim, prosto zato što nema smisla da idem u Holandiju da bih ga gledao na televizoru. To mogu i u Srbiji. Na kraju, omogućena mi je poseta nakon izricanja presude. Tako da, nadam se da ćemo se videti posle izricanja presude.

GLAS: U kakvom zdravstvenom stanju general dočekuje izricanje presude? Mnogo opstrukcija je bilo po tom pitanju.

MLADIĆ: Mi i dalje nemamo dobre izveštaje o njegovom stanju. Kada pogledate izveštaje koje šalje medicinska služba, oni ne odgovaraju događajima u koje mi imamo uvid zahvaljujući razgovorima sa generalom. Dakle, ti izveštaji oslikavaju jednu ulepšanu sliku njegovog zdravstvenog stanja. Tu nema nekih pomaka. Jedino što je sad malo bolje, kao i svaki put pred neka veća pojavljivanja u javnosti. Par dana pre toga on bude naglo bolje pa posle toga mu bude po par nedelja lošije. Mi možemo samo da pretpostavimo šta su uzroci takvog stanja. On je u zadnjih mesec dana imao dve ozbiljnije krize, srećom ništa nije bilo sa lošim rezultatom.

GLAS: Govorili ste o tome da ako sve bude po pravu da očekujete, u najmanju ruku, da bude poništena prvostepena presuda. Kako komentarišete to što predsjednik Suda Karmel Ađijus tog dana govori pred UN?

MLADIĆ: To je jako zanimljivo i čudno. Znači, verovatnoća da se to desi je jedan prema 365. Zašto su baš taj dan izabrali? To je pitanje za njih. Kod nas to izaziva neku vrstu čuđenja. Isto tako, presuda pada negde na desetu godišnjicu generalovog dolaska u Hag. Sada ne znam zašto su baš na taj dan odlučili da izreknu tu presudu. To ćemo videti tog dana i shvatiti kada ukrstimo šta je Ađijus rekao Savetu bezbednosti i šta je presuda.

GLAS: Mislite li da je to slučajnost?

MLADIĆ: Ovo proleće je jako čudno. I predsednik Karadžić je poslat javno na odsluženje kazne, iako je to po pravilima Tribunala tajan proces i tajnost tog procesa mora da se sačuva dva dana nakon premeštanja. Ako se sećate, imali smo najavu iz Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije da će on biti prebačen tamo, kao neku vrstu proslave. Sve se nešto čudno dešava.

Uzurpirano pravo

GLAS: Sudija Karmel Ađijus je uveo neka drugačija pravila u odnosu na svoje prethodnike.

MLADIĆ: I u slučaju "Brđanin" su primenjena neka pravila koja je uveo Ađijus i pravnici sa kojima sam pričao smatraju da je on uzurpirao pravo i da mu ne pripada da on menja praksu koja je važila 20 i više godina. Dodatno je oštetio i porodice i optužene u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana