Darko Ćulum predložen za novog direktora SIPA: Prvorangiran na konkursu

GS
Darko Ćulum predložen za novog direktora SIPA: Prvorangiran na konkursu

SARAJEVO - Darko Ćulum prvi je na rang listi uspješnih kandidata koji su se prijavili na javni konkurs za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, rekao je predsjedniik Nezavisnog odbora Enes Obralija.

Inače, na Javni konkurs za izbor direktora SIPA prijavilo se sedam kandidata, a intervjui sa kandidatima koji ispunjavaju uslove konkursa obavljeni su danas u Sarajevu. Nakon intervjua, utvrđena je rang lista uspješnih kandidata. 

Prema rang listi, Darko Ćulum, aktuelni direktor SIPA, zauzima prvo mjesto, dok su Ljubiša Pandurević, načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA, i Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj, rangirani na drugom i trećem mjestu. 

Lista sa imenima kandidata proslijeđena je ministru bezbjednosti BiH, Nenadu Nešiću, koji će predložiti Savjetu ministara imenovanje Darka Ćuluma za direktora SIPA, u skladu sa propisima i sudskom praksom.

Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da ministar bezbjednosti može predložiti isključivo prema propisima i sudskoj praksi Suda BiH prvorangiranog kandidata sa liste. 

Među kandidatima koji su se prijavili na konkurs bili su i Zoran Savić, službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Miloslav Savković iz MUP-a Srpske, Goran Pisić, šef brčanske policije, te Ljubiša Pandurević. Na intervju se, međutim, nije pojavio Zoran Savić. 

Prema dostupnim informacijama, Ćulum je najiskusniji kandidat i glavni favorit za poziciju direktora SIPA zahvaljujući svom dugogodišnjem velikom iskustvu u policijskom sektoru i besprijekornoj karijeri. 

Njegova biografija uključuje četiri godine na čelu SIPA, te ranije funkcije direktora policije MUP-a Srpske, zamjenika direktora policije MUP-a Srpske, načelnika Uprave policije i načelnika CJB Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana