Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Nemamo luksuz da zaboravimo žrtvovanje predaka

Vedrana Kulaga Simić
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Najveća opasnost za srpski identitet je gubljenje jezika i istorije. Znamo ko smo i šta smo, te šta su preci izdržali da bismo danas imali što imamo i ne smijemo dozvoliti da nam drugi unište što su oni izgradili i nama u amanet ostavili.  

Poručio je to za "Glas Srpske" profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Boško Branković povodom današnjeg obilježavanja 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Za srpski narod je, kaže, taj datum praznik identiteta, u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija i vjera.

- Njegovim obilježavanjem srpski narod pokazuje da je, kao narod, sposoban da pamti jer je 15. septembra 1918. godine počeo proboj Solunskog fronta. To je dan u kojem leži naš bol i slava i želja za postojanjem i opstankom kao naroda. A zastava je simbol jedinstva kroz istoriju - kaže Branković, koji će danas, o ovoj temi, govoriti i na fakultetu.

I danas je, kaže, kao i mnogo puta kroz istoriju srpski narod suočen sa potrebom da sačuva svoj identitet, odnosno da bude ono što jeste.

- A to je narod koji ne želi da uzima nešto od drugih ni ono što mu ne pripada, niti želi da ugrožava druge, ali želi da ima isto pravo kao i drugi narodi - pravo na ime, istoriju, kulturu, jezik, tradiciju, postojanje, kao i na razvijanje - istakao je Branković.

Govoreći o položaju srpskog naroda u BiH danas i u prošlosti, sigurno je da se istorija, na neki način, ponavlja.

- Možemo reći, ako se povuče paralela, da se i danas srpski narod bori za neku vrstu slobode u BiH jer je ona uvijek bila u planovima velikih sila - smatra ovaj profesor.

Od kada su Republika Srpska i Srbija prvi put zajednički obilježile 15. septembar, to je osporavano sa raznih strana, a Branković, ističući da će tako biti i u budućnosti, naglašava da Srbi moraju da istraju u očuvanju i održavanju tog praznika.

- I drugi narodi imaju dan zastave. Nismo jedini. Ako jedna Francuska, pa i Rusija i Njemačka mogu, zašto ne bismo i mi - zaključio je Branković, koji je čestitao 15. septembar svim Srbima sa obje strane Drine, ali i širom svijeta gdje god se nalazili.

Svečana manifestacija posvećena obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće organizovana danas u Bijeljini, u koju stižu brojni zvaničnici Srpske, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.  

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježava se od 2020. godine. Praznik se obilježava 15. septembra, jer je tog dana počeo proboj Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana