Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH: Građani pristužu u velikom broju

GS
Foto: V. Tripić

DONjA GRADINA - Građani i učenici iz svih dijelova Republike Srpske u velikom broju pristižu u Spomen-područje Donja Gradina gdje će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine.

Prevoz učenika iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Republike Srpske organizovan je autobusima, kao i građana iz drugih lokalnih zajednica jer je zbog obilježavanja zatvoren magistralni put prema Spomen-području.

Učenici u Spomen-području Donja Gradina prisustvuju izložbi učeničkih literarnih i likovnih radova o temi "Jasenovac" u kojem su učestvovale sve škole u Republici Srpskoj. Na konkurs je pristiglo više od 1.000 radova.

Očekuje se da u Donju Gradinu pristignu i najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formirana je avgusta 1941. godine.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana