Dakić: Šmit krši ljudska prava i mogao bi da se pojavi pred sudom

SRNA
Dakić: Šmit krši ljudska prava i mogao bi da se pojavi pred sudom

BANjALUKA - Doktor pravnih nauka Dragan Dakić rekao je da bi Kristijan Šmit mogao da se pojavi pred njemačkim sudom zbog kršenja ljudskih prava svih građana dejtonske BiH nametanjem odluka u pokušaju da se bez legitimiteta predstavi kao visoki predstavnik.

Dakić je istakao da Šmit nema zakonodavna ovlašćenja koja koristi suprotno ljudskim pravima, te podsjetio da u BiH važi Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

"Ta konvencija nama garantuje pravo da biramo. Ali šta nama znači da mi izaberemo naše parlamentarce ako nama jedan čovjek koji je neizabran, donosi zakone", naveo je Dakić u podkastu "Granica postoji".

On je istakao da je suština sa visokim predstavnicima imenovanim rezolucijom Savjeta bezbjednosti u tome da su oni imunizovani od sudskog procesa i da za akte koje donesu "nema suda da im sudi".

Dakić je uzakao da je Šmit svjestan svoje pravne situacije i da je to vidljivo iz njegovog ponašanja, odnosno iz njegovih izjava, gdje govori da neće donositi individualne odluke o smjenjivanju izabranih predstavnika.

"Verujem da to nije zbog ljubavi prema izabranim predstavnicima ili zbog njegovog uvažavanja izborne volje građana, jer nju je već kršio", rekao je Dakić, koji je docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

On je istakao da su u nešto boljoj situaciji lica koja trpe posljedice djelovanja Šmita.

"To su predsjednik Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora `Službenog glasnika` Miloš Lukić protiv kojih se na osnovu `zakona` koje je Šmit doneo vodi postupak. U tom smislu njihov procesni kapacitet je daleko veći da osporavaju legislativnu aktivnost samog Šmita, a u tom pravcu će, kako je najavila, ići i odbrana gospodina Dodika", rekao je Dakić i dodao da je dosta optimističan da će u tom segmentu uspjeti da se napravi dobar rezultat.

Dakić je naglasio da, kao doktor pravni nauka, nikako ne bi prihvatio da kaže da bilo koji visoki predstavnik legitimno vrši legislativno ovlašćenja.

"Nemate čak ni u tekstu bonskih ovlašćenja. To ne postoji. To je izvedeno. Čak i da je imenovan legitimno od Saveta bezbednosti ta vrsta aktivnosti i dalje je nelegitimna, samo na našu nesreću je imunizovana. Nema pravnog leka protiv nje, ali to ne znači da je legitimna. Naprotiv", rekao je Dakić.

On je ukazao da je posebno zanimljiva činjenica povezanosti Šmita sa militantnim grupama u Njemačkoj koje su u sjeni ili u smislu velikog njegovatelja lika i djela određenih nacističkih vojnika.

"Šmit je kao takav prepoznat u nemačkom društvu i javnosti. U pravnom smislu nama to ne igra neku ulogu. Mi njega ovde imamo pa imamo. Kakvom političkom ili nekom drugom kombinatorikom je baš on lice koje je izabrano i poslano ovdje, jer mi baš i nemamo neku preteranu istoriju ljubavi i saradnje sa Nemačkom?", upitao je Dakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana