Dačić: Srbija neće poslati policajce u Republiku Srpsku

GS
Dačić: Srbija neće poslati policajce u Republiku Srpsku

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da, imajući u vidu da bošnjački političari u BiH od najnormalnije stvari policijske saradnje u turističkoj sezoni kreiraju političke spletke i prijetnje, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije neće uputiti policajce u Republiku Srpsku, kako to ne bi bio vještački razlog za napade na Srbiju i srpski narod.

"Imajući u vidu da bošnjački političari u BiH od najnormalnije stvari policijske saradnje u turističkoj sezoni koja već postoji u celom regionu više od 10 godina, kreiraju političke spletke i pretnje, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije neće dozvoliti nikome da traži u ovome izgovore za sukobe i pripreme za rat. Zato nećemo slati policajce u Republiku Srpsku, kako to ne bi bio veštački razlog za napade na Srbiju i srpski narod", izjavio je Dačić, a saopštio MUP.

Dačić je ranije danas izjavio da je Srbija spremna da sarađuje sa svima u BiH u okviru policijske saradnje.

"Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju", istakao je Dačić.

Na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone između MUP Srbije i Republike Srpske, bilo je predviđeno da u Banjaluci, Foči i Trebinju bude raspoređen po jedan uniformisani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije koji će do 1. septembra raditi zajedno s kolegama iz Republike Srpske.

U istom periodu trebalo da budu angažovani policijski službenici MUP-a Republike Srpske u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru.

SDA je, međutim, dogovorenu policijsku saradnju nazvala delom "velikosrpskog projekta", čiji je cilj, kako je navedeno, "ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta" BiH, dok je Demokratski front od Saveta ministara zatražio da izda nalog Graničnoj policiji BiH da se spriječi dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana