Dačić: Srbi u dijaspori most Srbije sa drugim zemljama

Srna
Dačić: Srbi u dijaspori most Srbije sa drugim zemljama

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbi širom svijeta predstavljaju most između otadžbine i drugih zemalja i da svaki njihov uspjeh doprinosi jačanju pozitivne slike o Srbiji.

U obraćanju na skupu dijaspore “Jedinstvo i snaga – Srbija” u Beogradu Dačić je rekao da su Srbi u dijaspori ambasadori srpske kulture, jezika i tradicije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

-Svojim radom pokazujete svetu da su Srbi vredni, talentovani i sposobni. U okviru raznih inicijativa, događaja i projekata promovišete našu kulturu, čime dodatno učvršćujete naš identitet i ugled na međunarodnoj sceni. Vi ste ključan faktor u očuvanju našeg identiteta, kroz različite organizacije i manifestacije u inostranstvu doprinosite očuvanju srpske tradicije - istakao je Dačić.

On je poručio da je važno da Srbija ostaje povezana sa dijasporom, kao i da Srbija podržava i unapređuje tu vezu jačanjem institucija koje se bave pitanjima dijaspore.

-Veoma sam ponosan na sve naše sunarodnike koji pod tuđim nebom daju sve od sebe da pokažu ono najbolje što Srbija rađa. Buditi i vi ponosni na svoju državu, jer mudrom politikom mira, stabilnosti i napretka čuva nacionalno dostojanstvo i integritet - rekao je Dačić.

Posebno je naglasio da dijasporu ne čine samo prve generacije koje odu iz zemlje, već i potomci.

-Imate decu koja imaju državljanstvo tih država, ali je bitno da i za stotinu godina i za još nekoliko vekova niko ne zaboravi i da svi sa ponosom ističu da su pripadnici jednog velikog, srpskog naroda - poručio je Dačić.

Manifestacija pod sloganom “Jedinstvo i snaga – Srbija” okupila je juče i danas u Beogradu predstavnike Srba iz zemalja regiona, kao i 250 udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom svijeta, od Republike Srpske do Konga.

Tokom skupa biće razmatrano više važnih tema, među kojima su “Privredni potencijali Srbije Ekspo 2027 - Skok u budućnost 2027 i uloga dijaspore”, “Uloga dijaspore u procesu očuvanja kulturnog, obrazovnog, nacionalnog i vjerskog identiteta”, kao i “Uloga dijaspore u jačanju međunarodnog ugleda Srbije i očuvanju nacionalnih i državnih interesa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana